Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik om skolmaten: Alla rätter ska vara sammansatta enligt tallriksmodellen – även de vegetariska

Replik på insändaren "Trött på vegetarisk skolmat – vad är det för fel på husmanskost med riktigt kött?", skriven av en elev.

Tack för att du valde att göra din röst hörd om skolmaten! Du är alltid välkommen att berätta vad du tycker och tänker till kockarna på skolrestaurangen.

Varierad kost är det som vår kropp mår bäst av eftersom olika livsmedel bidrar på olika vis. Att utgå ifrån kostcirkeln är en bra metod för att få den variationen under dagen.

Tanken är att alla rätter vi serverar ska vara sammansatta enligt tallriksmodellen, även de vegetariska. En väl sammansatt lakto-ovo-vegetarisk maträtt är lika energi- och näringsrik som en som innehåller kött, fågel eller fisk. Däremot innehåller kött, fågel, fisk och baljväxter olika näringsämnen som vi behöver, vilket gör att det lättare blir en bra balans om man varierar sina proteinkällor.

I Sverige äter vi generellt mer kött än vad vi mår bra av, samtidigt som vi behöver äta mer bönor och linser. Vi arbetar för att öka andelen vegetarisk kost i skolan för att ge bra förutsättningar till god personlig hälsa, men även av hänsyn för klimat och miljö. Detta är också i linje med de nationella riktlinjerna från Livsmedelsverket, samt Sundsvalls kommuns kostpolitiska riktlinjer.

För att näringen i maten ska göra någon nytta behöver den så klart vara så pass tilltalande att man vill äta den. Därför uppskattar vi att höra våra matgästers synpunkter och förbättringsförslag. På så vis kan du hjälpa oss att skapa måltider att längta efter!

Eva Nordberg, måltidschef på Sundsvalls Mat & Måltider

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel