Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Oriktigheter sprids om utredningen kring Kulturskolan

Replik på insändaren ”Nej till indoktrinering av eleverna i Timrås kulturskola” i ST 16 juli.

Efter att vi läst Timråpartisterna Robert Thunfors, Patrik Eriksson och Ann-Christin Bylunds debattartikel, är det nästan svårt att hålla sig för skratt. Inte på grund av motståndet till att Kulturskolan ska drivas av eller i samverkan med ett studieförbund. Vi är själva inte säkra på att idén är den bästa och vill därför utreda detta. Nej det vi reagerar på är de argument som förs fram.

Artikelförfattarna ”antar” att vår dolda agenda är att låta ABF ta över Kulturskolan. Ett oriktigt antagande, som säger en del om dem. De skriver att vi vill ”outsourca” Kulturskolan, vilket inte stämmer.

Det vi utreder är intresset bland studieförbunden för att driva Kulturskolan via ett idéburet offentligt partnerskap (IOP). Skillnaderna mellan att ”outsourca” och en IOP är väsentliga, något artikelförfattarna inte vet eller bortser ifrån.

Timråpartisterna påstår att vi gör denna utredning för att spara pengar, också det är oriktigt. Utredningen utgår från tankefiguren att den ideella sektorn och studieförbunden, kan bidra till att bredda, utveckla och stärka den kommunala verksamheten.

Exempelvis: Studieförbundens kulturverksamheter når fler och bredare grupper av deltagare än de kommunala kulturskolorna. De senare har överlag svårt att nå barn och ungdomar från ekonomiskt och socialt svaga grupper. Detta är bekymmersamt. Snedrekryteringen till Kulturskolan är något vi måste arbeta med, och det kan ju faktiskt vara så att studieförbundet och den ideella sektorn har något att lära oss. I detta sammanhang vill vi understryka att i detta läge är det ”bara” frågan om en utredning, ingenting annat.

Vi vill samtidigt framhålla att Kulturskolan är något vi värnar om, och betona att Timrå har en väldigt bra kulturskola.

Timråpartisterna oroar sig för att det studieförbund, om det ens blir av, som får möjlighet att arbeta med Kulturskolan kommer att indoktrinera dess elever med ”sin” ideologi. Är det socialistisk fiolkurs, nyliberal körsång eller borgerlig danskurs de ser framför sig och oroar sig för?

I ljuset av detta kan inte vi fråga oss annat än; har de någonsin deltagit i en studiecirkel, bortsett från eventuella ”partistudier”?

Avslutningsvis, artikelförfattarna påstår felaktigt att vi Socialdemokrater, tillsammans med Vänsterpartiet, utgör ett hot mot Kulturskolans fortlevnad. Ingenting kan vara mer felaktigt. Till skillnad från Timråpartiet utgör vi en garanti för densamma.

Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande, Timrå

Lisbeth Eklund (S), ordförande barn och utbildningsnämnden i Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel