Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Privat vård är inte till för alla – det är problemet

Replik på insändaren "Privata vårdgivare är självklara samarbetspartners i sjukvården – varför laga det som inte är trasigt?".

Karin Liljeblad, Vårdföretagarna, skriver i en replik till oss att "Privat driven sjukvård gör allt den kan för att svensk vård nu och även i framtiden ska fungera väl för landets patienter".

Vi betvivlar inte att den privata vården fungerar väl för den som nyttjar den. Problemet med den privata vården är dock att den inte är till för alla.

Myndigheten för vård och omsorgsanalys har utrett om försäkringspatienter går före offentligt finansierade patienter i specialistvården och kommit fram till att de gör det. Inom specialistvården fick försäkringspatienterna på de privata klinikerna enligt undersökningen snabbare vård än de offentligt finansierade då de privata betalade bättre. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska dock vård ges efter behov.

Liljeblad verkar ha problem med att Vänsterpartiet står för den kontroversiella åsikten att vård ska ges efter behov och inte utefter försäkring.

Än så länge är Region Västernorrland fredade från en privatisering utav specialistvården och det är bra – vi ser dock ett snabbt växande antal personer i hela Sverige som tecknar privata sjukvårdsförsäkringar och detta är en stor risk för framtidens sjukvård. Om vi vill hålla kvar vid principen om lika sjukvård för alla så behöver både politiker och vanliga människor förstå att man inte både kan äta kakan och ha sjukvårdsförsäkring.

Ett privat parallellt sjukvårdssystem riskerar att på sikt urholka hela den offentliga vården.

Nu står vi dock mitt i en brinnande kris och ska försöka lägga sakpolitiken åt sidan, vi ser fram emot att den privata vården och regionen samarbetar under krisen och ser till så att alla resurser kommer dit de gör bäst nytta.

Isabell Mixter, regionstyrelsen, Vänsterpartiet i Region Västernorrland

Nina Orefjärd, hälso- och sjukvårdsnämnden, Vänsterpartiet i Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel