Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Så här är vaccinationsrutinen för de som tidigare haft en svår allergisk reaktion

 
Corona: Vaccinet
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Nekades vaccin – dåligt att ingen läkare fanns på plats i Nacksta" i ST 9/4.

Tråkigt att höra att du fick gå hem ovaccinerad från din bokade tid. Utifrån det du skriver tänker jag att du haft en svår allergisk reaktion. Den som förut haft en svår allergisk reaktion som krävt besök på akutmottagning eller primärvården har ökad risk att få en ny reaktion vid vaccination mot covid-19. Vaccinatörerna får därför inte vaccinera någon som tidigare haft den typen av reaktion.

Enligt nationella riktlinjer ska personer som tidigare haft en svår allergisk reaktion vaccineras i särskilda lokaler. Det handlar inte bara om att man ska ha läkare på plats utan också om möjlighet till övervakning och att kunna ge akut läkemedel vid behov.

Förra veckan blev regionens rutin för bedömning av personer som tidigare haft svår allergisk reaktion klar. Vi borde haft denna rutin klar för länge sedan, men för att alla inblandade ska veta vem som gör vad på ett säkert sätt har det tagit tid. Den som haft en svår allergisk reaktion kommer att uppmanas kontakta sin hälso- eller vårdcentral på vanligt sätt via 1177.se eller telefon för att få råd hur man ska göra för att bli vaccinerad.

De som behöver vaccineras med mer övervakning kommer att få en remiss till en särskild vaccinationslokal och kallas dit. De äldsta personerna kommer att prioriteras och kallas först.

I texten om vaccination på 1177.se och i texten på tidsbokningssidan kommer det att stå att den som tidigare har haft en svår allergisk reaktion ska kontakta sin hälso- eller vårdcentral för råd innan man bokar tid för vaccination.

Jag hoppas att du snart har möjlighet att få en ny tid för vaccination.

Maria Lindström, familjeläkare, ordförande läkemedelskommittén, medicinsk rådgivare i vaccinationsprojektet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel