Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Så här ser status ut för vaccinationerna just nu

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Jag har hemtjänst men inte fått vaccin – finns det någon plan för de olika grupperna?” med signaturen "Frusterad invåndare".

Erbjudandet om att få bli vaccinerad har gått ut till hemtjänstens brukare i alla kommuner i Västernorrland. Hälsodeklarationer har delats ut av hemtjänstpersonal. Man har kommit olika långt i planeringen i olika kommuner.

I några av de mindre kommunerna kunde man starta med att vaccinera dem som har hemtjänst tidigare än i andra kommuner. Faserna överlappar också varandra. Gruppen friska äldre som är 75+ börjar vaccineras samtidigt som det finns personer i fas 1 som av olika anledningar inte vaccinerats ännu eller väntar på sin andra dos. Det ser helt enkelt olika ut i olika kommuner.

Vaccineringen är regionens ansvar men kommunerna har vaccinerat sina brukare som har hemsjukvård. När det gäller att vaccinera hemtjänst sker vaccineringen på angivna lokaler.

I samverkan med kommunerna bokas personer in som har hemtjänst. Regionens personal vaccinerar men ett samarbete sker när det gäller att identifiera och boka dessa brukare till vaccinationslokalerna.

På Folkhälsomyndighetens sida finns statistik kring vaccinationstäckning av särskilt boende (SÄBO) och hemtjänst som uppdateras regelbundet. Rubriken på sidan är "Vaccinationstäckning för personer i särskilt boende och med hemtjänst".

73 procent av de som bor på särskilt boende i länet är färdigvaccinerade och har fått båda doserna. Av dem som har hemtjänst är 23 procent färdigvaccinerade. Siffrorna gäller för vecka 8. Nu startar också vaccineringen av de som har LSS eller assistansersättning samt deras personal.

Så här ser status ut för vaccinationerna just nu:

■ Äldre på särskilda boenden.

Gruppen omfattar cirka 3 000 personer i länet. Alla kommuner är så gott som klara med att ha vaccinerat dos 1. Några särskilda boenden har kvar att ge dos 2.

Antal brukare på särskilda boenden för äldre i Sundsvall (äldreboenden och servicehus): 1 055.

Antal vaccinerade: Alla som kan och vill har fått båda sina doser. Ett fåtal brukare väntar på dos 2.

■ Hemtjänst med hemsjukvård.

Antal brukare i Sundsvall: 800.

Antal vaccinerade: Alla brukare som vill och kan har vaccinerats.

■ Personal inom omsorg som arbetar med de som är definierade som riskgrupp.

Antal medarbetare inom Sundsvalls kommuns äldreomsorg (exklusive chefer och administrativ personal): Cirka 2 300

Antal vaccinerade: Fram till den 19 februari så har 1 354 medarbetare vaccinerats med första dosen, varav 802 personer av dem även har fått sin andra vaccindos.

Karin Sellgren, projektledare för vaccin covid-19, Region Västernorrland

Annika Eriksson, verksamhetschef hälso- och sjukvård, Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel