Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Sanering kan göras innan man fastställt ansvaret för vem som orsakat miljöskadorna

Artikel 5 av 9
Gifttunnor i Sundsvallsbukten
Visa alla artiklar

Replik på insändarenModeraterna är ute och cyklar på djupt vatten” i ST 6 september.

Jag vill först tacka Malin Larsson och Lina Forsman båda (S), för att de bidrar i debatten om riktiga miljöproblem istället för saker som inte ger någon miljönytta, till exempel elcykelpremie. Miljöproblemen idag är för allvarliga för att vi ska ägna oss plakatpolitik av typen sugrörsförbud.

I debattartikeln, som är ett försök att misskreditera mina ambitioner för en bättre miljö för alla i Västernorrland, blandas felaktigheter med uppenbara medvetna feltolkningar. Så fungerar politik när den fungerar som sämst. Jag vill därför bemöta några saker.

Jag har aldrig påstått att medborgarna ska betala för saneringen av gifttunnorna mer än medborgarna redan idag gör via skattsedeln. Jag varken tycker så eller ens behöver tycka så. För medborgarna betalar redan idag nästan allt.

Fakta är att i vårt län har de saneringar som hittills gjorts betalats av har skattebetalarna till över 90 procent. Mindre än 10 procent av totalt 682 miljoner som saneringarna kostat har bekostats av ansvariga bolag. Det vet Malin Larsson (S), men tyvärr vill hon låtsats som något annat.

Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna har lagt några förslag för att ändra på detta. Det jag sagt är att jag tycker att gifttunnorna och sanering av fiberbankar kan göras innan ansvaret för vem som orsakat miljöskadorna är fastställt. För medan utredningarna pågår vittrar tunnorna söder. Ta upp dem och låt ansvariga betala sin del när vi vet vem som ska betala. Varför vänta? Jag gillar resultat framför prat.

Gifttunnorna kvalar in på topp 10-listan över de platser som behöver saneras. Det redovisades av länsstyrelsen för både mig och Malin Larsson (S) så sent som den 4 september i år. Att påstå något annat är därför direkt felaktigt.

Malin Larsson och Lisa Forsman antyder dessutom att jag tycker att vi ska frångå länsstyrelsens prioriteringsordning på vad som är mest förorenat. Det är fel. Jag har fullt förtroende för experterna på länsstyrelsen.

Gifttunnorna är ett exempel på något som är viktigare för oss att ta tag i än att förbjuda sugrör och plastpåsar. Politik är att prioritera resurser. Jag vill lyfta riktiga miljöproblem som är reella för alla oss i Västernorrland. Jag tycker det ingår i min roll som förtroendevald. Det kommer jag fortsätta med oavsett vad politiska motståndare anser.

Jörgen Berglund (M), riksdagsledamot för Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel