Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Stöde hälsocentral är ett flaggskepp – sänk det inte

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Replik på Elina Backlund Arabs insändare "Primärvården måste förändras" i ST 27/10, som kommenterar min tidigare insändare "Gör inte hälsocentraler till filialer".

Vid debatten för några veckor sedan i Stöde hade ni "Förslag till förändring av primärvården" som underlag. Varför fick inte vi den av er i förväg? I en demokratisk debatt bör väl ingångsläget vara lika?

Lite kryptiskt skriver Elina Backlund Arab i ett mejl: "Eftersom vi vill ha en hållbar lösning för Stöde behöver vi avlasta det som går och behålla det som behövs. Så redan nu, innan det ens blir sparkrav vill primärvården göra förändringar som fortfarande ger den goda, nära vård, som är målet; med tillgänglighet, jämlik vård och god arbetsmiljö för personalen".

HSN har gett direktiv till både slutenvården och primärvården att komma med förslag och en plan för att minska kostnaderna. Hur går detta ihop?

Nu kommer det verkligen intressanta! Vad innebär det att vara filial? Det framkom inte i förslaget. Dessutom har från regionen getts i uppdrag åt Sundsvalls kommun att hitta bra lokaler för Stöde hälsocentral i framtiden. Hur skall man tolka detta?

Förslaget att Stöde hälsocentral skulle bli filial till Matfors hälsocentral, där det inte finns någon fast läkare eller sjuksköterska, är en tankeakrobatik, som skulle göra en cirkusartist grön av avund.

Jag anser att Stöde hälsocentral är ett flaggskepp. Detta föredömliga fartyg tänker ni skjuta i sank. Hela förslaget om att göra Stöde hälsocentral till filial är så himla dåligt genomtänkt att jag blir bekymrad.

En S-politiker i Rättvik säger i DN (27/10): "Det är svårt att se folk i ögonen och motivera varför de ska rösta på oss".

Nu upprepar jag med en dåres envishet: Kan någon socialdemokrat i beslutande ställning i regionen, komma till Knutsgården och säga: "Jag var med om att sänka flaggskeppet"?

Rör inte Stöde hälsocentral!

Stig R, Stödebo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel