Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik till "Pappa": Nedläggningshotade skolor har för få elever – föräldrar har valt andra alternativ

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Det finns en anledning till att föräldrar väljer friskolor" i ST 25/10.

Signaturen "Pappa" reagerar på min tidigare insändare och tycker att jag inte borde skylla skolnedläggningar på föräldrar som väljer friskolor till sina barn, när jag argumenterar för att barn i möjligaste mån ska gå på den närmaste skolan, för att skolorna ska finnas kvar.

Vidare skriver "Pappa" att kommunen själv driver föräldrar att välja andra skolor till sina barn genom att stoppa huvudet i sanden när de kommunala skolorna fungerar dåligt. Han anser att jag istället borde rikta min kritik mot kommunen. Här är vi överens. Kritik bör riktas mot att kommunen tillåtit så många friskolor att starta.

Vi är också överens om att det finns kommunala skolor som behöver bli bättre, men jag vill ändå påminna ”Pappa” om att de senaste dagarna innehållit protester och skriverier om att de aktuella kommunala skolorna inte borde läggas ner. Det har lyfts hur viktigt det är med små skolor och att skolorna är så bra att man till varje pris vill ha dem kvar.

Så hur är det nu? Är de nedläggningshotade skolorna så bra att de borde vara kvar? Eller är de så dåliga att föräldrar måste välja andra alternativ? Jag tänker att man kanske inte kan både ha kakan och äta den.

I en artikel på SVT:s hemsida står att ”Minst fem grundskolor i Sundsvalls kommun hotas av nedläggning. I flera fall beror det vikande elevunderlaget på att många i de aktuella skolornas närområden valt andra alternativ för sina barn”. Det beror alltså inte på ett minskat antal barn i upptagningsområdet utan på de val vi föräldrar gör.

Enligt SVT går till exempel 39 procent av barnen i Allsta skolas upptagningsområde på andra skolor. Både fristående och kommunala. "Det här spelar självklart roll i det stora hela, men det är ju inte hela förklaringen", säger Peter Johansson som är lokalstrateg på Sundsvalls kommuns barn- och utbildningsförvaltning.

Så "Pappa", det kanske är så att de kommunala skolorna i det område där du bor är dåliga, det vet jag inget om. Men fakta är att flera av de skolor som är nedläggningshotade har för få barn för att föräldrar valt andra skolor. Och som jag förstår det hela är de aktuella kommunala skolorna inte dåliga. Då skulle ju inte föräldrar slåss med näbbar och klor för att få behålla dem. Eller vad har jag missat?

M

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel