Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Väntat svar om 5G i Sundsvall – men vår oro består

Replik på insändaren "5G-nätet i Sundsvall skapar nya möjligheter för samhället – och det finns inget skäl till oro", som svarade vår tidigare insändare "Nu införs 5G i Sundsvall - men till vilket pris?".

Repliken från Telia och Mittuniversitetet om att 5G-strålning är ofarlig och att gränsvärden respekteras, var väntad. Så brukar 5G-ivrare argumentera.

Det är dock oroande att företrädare för telekomindustri och akademisk institution, varken har kunskap om forskning som påvisar risker med elektromagnetisk strålning eller om de försiktighetsmått de måste vidta enligt bland annat miljöbalken.

Kravet på riskbedömning, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter, har också förbisetts, något som kan få allvarliga följder för gravida, elöverkänsliga och pacemakerbärare inom 5G-nätets räckvidd. Där finns även Engelska skolan med flera hundra barn som nu exponeras för högfrekvent strålning utan föräldrarnas vetskap.

Oberoende forskning finns som visar att redan befintlig elektromagnetisk strålning är skadlig. Den kan bland annat orsaka cancer. Ytterligare påverkan från 5G ökar riskerna markant.

Över 200 ledande vetenskapsmän och läkare i världen har i ett gemensamt upprop varnat för riskerna med 5G och dagens generösa gränsvärden. De uppmanar FN, WHO och EU att snarast vidta försiktighetsåtgärder.

Genéve och Bryssel har stoppat införandet av 5G i väntan på en riskutredning. I Frankrike har wifi förbjudits på förskolor. Forskning om samverkanseffekter av 5G och redan existerande strålning saknas ännu.

Trots detta så ökar svenska företag och institutioner befintlig strålning utan betänkligheter för att bli ledande inom 5G-utvecklingen. Vinst och innovationsiver styr. Myndigheterna blundar. Vår oro består.

Erika Nordlander och Sara Jacobsson, fortfarande oroliga mammor tillika jurist och civilingenjör inom miljö- och hälsoområdet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel