Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Vårdtagarens behov är grunden för nämndens verksamhet

Den 3 juli skriver signaturen ”Röstberättigad medborgare” en insändare om sin syn på läget inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Den 1 januari 2021 tillträdde jag som ordförande för vård- och omsorgsnämnden. Nämndens ekonomiska resultat visade på närmare 90 miljoner i underskott. Förvaltningen befann sig i ett läge där arbetssituationen för många inte var optimal och där varken kvalitet eller ekonomi stod i första rummet alla gånger. En förändringsresa hade påbörjats tidigare, men målet var långt ifrån nått. Under det halvår som jag har varit ordförande i nämnden har jag trots pandemin, träffat både chefer och medarbetare via onlinemöten. Några har även ringt och mejlat. Min sammanfattning är en engagerad personal som vill göra det bästa för våra vård- och omsorgstagare. Tillsammans har ni en stor erfarenhet och så många idéer om hur vi kan bli bäst.

Jag har även träffat fackliga företrädare och pratat med skyddsombud om hur dessa i sina viktiga roller ser på läget. Nu och framöver. Jag upplever att vi har en samsyn. Att vi vågar se problemen och arbetar för att utvecklas, för att hela tiden bli bättre. Att vård- och omsorgsförvaltningen utifrån detta har en resa att göra, är tveklöst. Även om jag till stor del har fått positiv respons på detta, så har jag förståelse för att förändringar kan skapa oro och osäkerhet om vad som komma skall. Om någon dock utsatts för kränkningar eller liknande, så är det helt oacceptabelt och det finns kanaler för att hantera detta. Jag vill uppmana till öppenhet och motverka all form av tystnadskultur.

Jag vill att vård- och omsorg i Sundsvalls kommun, ska vara en arbetsplats man söker sig till och känner stolthet att jobba inom. Som nämndsordförande är det lätt att känna den stoltheten när jag tar del av allt det vår personal gör. Dygnet runt, sju dagar i veckan. Grunden i nämndens verksamhet är vård- och omsorgstagarens behov. Här måste vi kompromisslöst arbeta för en god kvalité och för en arbetsmiljö där vår personal trivs och utvecklas. Det gör vi tillsammans. Alla fackliga företrädare, förvaltningsledningen, skyddsombud, nämndens ledamöter och alla ni ca 2700 fantastiska välfärdsarbetare.

Mikael Westin (S), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel