Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Varken första eller enda informationen om covid-19 som har kommunicerats

Svar på insändaren "Kommunens coronainformation är bristfällig – och fem månader försenad" i ST 28 juni.

Covid-19 har påverkat alla under våren 2020. Inte minst den stora och heterogena gruppen 70-plussare, som under hela våren räknats som riskgrupp, enbart med hänsyn till sin ålder och därför uppmanats att leva karantänsliv.

Nu i början på sommaren har restriktionerna lättats upp för denna målgrupp och förbudet att resa inom Sverige har tagits bort lagom till sommar och semestertider. Vi vet att människor är trötta på att behöva ta hänsyn till covid-19 och vi vet att det råder informationströtthet.

Ett syfte med vårt brev var därför att påminna om att det fortfarande råder allmän smittspridning och att vi alla måste fortsätta att ta vårt personliga ansvar och göra vad vi kan för att undvika att sprida smitta eller smittas själva.

Vi vet även att karantänsliv är en utmaning för många, inte bara äldre, med oro och psykisk ohälsa som följd. I brevet tipsar vi om enkla rutiner för att må bra både fysiskt och psykiskt. Vi anger även kontaktvägar till den som vill prata med någon om sin hälsa.

Detta brev är varken det första eller enda sättet som Sundsvalls kommun kommunicerat på olika sätt för att lugna, vägleda och tydliggöra när det gäller covid-19.

Det är helt enkelt en del av det nationella sommarbudskapet från såväl kommuner som regioner och andra ansvariga myndigheter till alla Sveriges invånare: Sommaren blir annorlunda i år. Vi måste fortsätta hålla avstånd och skydda varandra. Att vi alla tar ansvar gör stor skillnad. Tillsammans bromsar vi smittan.

Tack för att du håller ut.

Magnus Fjell, Tf kommundirektör Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel