Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Vi arbetar långsiktigt för ökad kunskap om äldres läkemedelsanvändning

Replik på insändaren "Patienter över 80 får sämre mediciner – moderna läkemedel ska ges till alla oavsett ålder" i ST 10 mars.

Tack till John-Erik Westman, distriktsordförande SPF Seniorerna Västernorrland, och Thony Björk, sakkunnig läkemedelsfrågor SPF Seniorerna, som lyfter den viktiga frågan att alla ska ha rätt till bästa möjliga läkemedelsbehandling oavsett ålder.

I Region Västernorrland pågår sedan mer än tio år tillbaka ett långsiktigt arbete för att öka kunskapen kring läkemedelsanvändningen hos äldre, framför allt när det gäller personer med många sjukdomar och mediciner som kan interagera med varandra.

Vid förmaksflimmer har rekommendationerna kring läkemedelsbehandling ändrats de sista fem åren. Tidigare rekommenderades warfarin i första hand men sedan tre-fyra år tillbaka rekommenderas nyare antikoagulantia, även kallade Noak, i första hand till alla patienter som får förmaksflimmer. För de som redan har en fungerande behandling med warfarin får patienten i samråd med sin läkare göra en bedömning om de ska fortsätta med den fungerande medicineringen eller byta till de nyare preparaten. Samtidigt har aktiva insatser gjorts under senare år för att nå patienter med förmaksflimmer som saknat behandling med blodförtunnande och därför haft en ökad risk för stroke.

För den som vill veta mer hur Region Västernorrlands strategiska arbete ser ut i läkemedelsfrågor eller ta del av aktuell läkemedelsstatistik går det bra att höra av sig till lakemedelskommitten@rvn.se.

Maria Lindström, ordförande läkemedelskommittén Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel