Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Vi behöver visa omvärlden vad Sundsvall har att erbjuda

Jerker Brandsdal skriver i en insändare i ST den 2 juli att det är för mycket tomma ord i marknadsföringen av Sundsvall, att det är för mycket peptalk och överdrifter. Till att börja med vill jag tacka Jerker för dina synpunkter. Det är alltid bra att reflektera över budskap och hur vi formulerar oss.

Det stämmer att vi i den politiska majoriteten har använt formuleringen ”Sundsvall växer” för att beskriva den ambition som har funnits när det gäller byggande av nya bostäder och infrastruktur. Under de senaste åren har vi jobbat hårt för att skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande för att möta det behov och den efterfrågan som finns. Det har också gett resultat. Norra kajen, Haga, Njurundabommen och området vid universitet är några områden där vi ser hur nya bostäder tar form.

Flera stora infrastrukturprojekt är på gång: E14, ett nytt resecenter, logistikpark för klimatsmarta transporter både nationellt och internationellt och utbyggnad av Ostkustbanan med dubbelspår.

Bostäder och infrastruktur är viktiga förutsättningar för att skapa tillväxt men det räcker inte för att vi ska bli fler invånare. Grunden för att människor ska bo och flytta till Sundsvall är jobben. Därför har vi från den politiska majoriteten pekat ut målet att skapa förutsättningar för 5 000 nya jobb till 2030. Det är en tuff målsättning och det kommer krävas ett hårt arbete för att lyckas. Det handlar om näringslivsservice, kompetensförsörjning, mark för verksamhetsändamål och att jobba strukturerat för nya etableringar.

Med det strategiska läget vi har, med den infrastruktur, tillgång till el, mark, kompetens och med de utbildningar som Mittuniversitet erbjuder, så har vi förutsättningar att lyckas och vi ser också att vi är en bit på väg. Sedan vi formulerade målet har vi flera etableringar på plats och flera intressanta dialoger igång.

Vi behöver också bli bättre på att lyfta Sundsvall och alla de kvaliteter som finns här. Vi behöver visa omvärlden vad vi har att erbjuda. Vi kan erbjuda en livskvalitet som kombinerar den urbana miljön med Sveriges vackraste stadskärna. Här finns stadspulsen med restauranger, barer, handel och kultur. Samtidigt kan vi erbjuda ett attraktivt friluftsliv med slalombacke och skidanläggning nästan mitt i stan. Allt du behöver för att få livspusslet att gå ihop kan du nå inom 15 minuter. Det är vad vi kallar ett bättre liv och det ska vi vara stolta över.

Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel