Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Vi hänvisar till den officiella statistiken om insmugglad alkohol

I en replikmin debattartikel skriver Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO, att vi missbrukar smuggelstatistiken.

Den statistik vi hänvisar till kommer från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Det är den officiella statistiken och den enda som finns att tillgå. Av denna framgår att andelen unga som uppger att de får sin alkohol från Systembolaget minskat och andelen som svarat att alkoholen kommer från person som säljer insmugglad alkohol ökat något 2019 jämfört med 2012.

Detta tycker vi är ett problem. Det är verkligen förvånande att IOGT-NTO inte anser att detta är ett problem så länge totalkonsumtionen sjunker.

Johnny Mostacero verkar medvetet, eller omedvetet, missa att huvudproblemet med smuggling är den förlorade kontrollen och att den insmugglade alkoholen lätt hamnar hos ungdomar. Branschen vill att alkoholdrycker ska köpas på Systembolaget och inte ur bakluckan på en bil eller via skumma konton på sociala medier.

SVL värnar därför det detaljhandelsmonopol på alkoholförsäljning som Sverige har. Det bidrar till en försäljning under ordnade former, där åldern på köparna kontrolleras och där produkternas kvalitet är granskad.

Ett mål som alla seriösa aktörer i samhället bör kunna skriva under på är att insmuggling och vidareförsäljning av alkohol måste minska. Det är ett effektivt sätt att göra det svårare för ungdomar att få tag i alkohol.

Låt oss därför tillsammans göra allt vi kan för att minimera den mängd alkohol som illegalt förs in i landet och säljs vidare till minderåriga och andra riskgrupper. Att minska skillnaden i beskattning jämfört med Danmark, Tyskland och Polen skulle vara ett avgörande steg i den riktningen.

Anna De Geer, vd Sprit & Vinleverantörsföreningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel