Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Vi ska göra rätt inköp i Sundsvall och följa upp dem

Replik på insändaren "Sundsvall slarvar bort 450 miljoner vid inköp".

Vi i majoriteten i service- och förvaltningsutskottet tycker det är bra att fler än vi vill diskutera kommunens inköp som ”Lavi” gör i sin insändare. Den lyfter några av de viktiga frågor som kommunen, samt vi i majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har att arbeta med – att göra rätt inköp och att följa upp dem.

Insändaren refererar till en artikel i Dagens Industri som menar att den offentliga sektorn ”slösar bort” upp till 10-15 procent av sina inköpskostnader genom ineffektiva upphandlingar. Med det som enda källa hävdar Lavi att Sundsvalls kommun är värst i klassen och utgår från att Sundsvalls kommun slösar bort 15 procent, det vill säga 450 miljoner kronor på ineffektiva upphandlingar. Det är ett allvarligt påstående som saknar grund.

Sundsvalls kommun upphandlar för väldigt mycket pengar och vi håller med "Lavi" om att det är viktigt att jobba med upphandlingar så att vi effektiviserar och använder våra pengar på bästa sätt. Därför har vi politiskt lagt stort fokus på upphandlingar under vårt styre och under förra mandatperioden beslutat om en ny inköpsstrategi. Vi har också påbörjat ett stort arbete för att se till att ramavtal används och följs. Dessutom är det viktigt att veta vad marknaden har att erbjuda, att leverantörsdialogen fungerar och att avtalen följs upp. För att lyckas behövs effektivare IT-system, kompetensutveckling och tydlighet med vad som gäller. När det gäller överprövningar är kommunens erfarenhet att det sker relativt få, med tanke på hur många upphandlingar kommunen gör årligen.

Avslutningsvis har det för oss i den politiska majoriteten varit viktigt att ställa vissa krav i upphandlingarna. Exempelvis att dela upp upphandlingar så att mindre lokala företag har möjlighet att lägga anbud, att ställa miljökrav och krav på goda arbetsvillkor för de anställda.

En kommun ska drivas efter regeln god ekonomisk hushållning. Verksamheten ska möta kommuninnevånarnas behov och förväntningar och då måste man ha ordning och reda på utgifterna.

Hans Forsberg (C), ordförande service- och förvaltningsutskottet Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel