Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Visst satsar kommunen på Åstön, Söråker och Tynderö

Replik på insändaren "Bygg ut gång- och cykelvägen till Tynderö och Åstön" i ST 13 juli.

I sin debattartikel kräver företrädare för Timråpartiet en gång- och cykelväg från Söråker till Tynderö och Åstön. Jag sympatiserar med tanken och kommunen har i omgångar samtalat med Trafikverket om såväl en sådan, liksom en breddning av väg 684, samt åtgärder i centrala Söråker för ökad trafiksäkerhet.

Dessa har resulterat i en så kallad ”Åtgärdsvalsstudie” för nämnda sträcka, vilken i sin tur lett till att år 2021 påbörjas centrumåtgärderna i Söråker – en investering på cirka 34 miljoner, varav kommunen står för 4 miljoner. Samtalen om en gång- och cykelväg och väg 684 fortsätter naturligtvis och min grundinställning i detta läge är att åtgärderna ska finansieras av Trafikverket.

Timråpartisterna avslutar artikeln med följande ord: ”Det är dags att det satsas även på Åstön, Tynderö och Söråker för oss som bor här och som vill bo här i framtiden…”

Jag tolkar formuleringen som ett olyckligt skrivmisstag, eftersom undertecknarna är väl medvetna om att kommunen satsar såväl i Söråker, Tynderö som på Åstön. Låt mig nämna några av dessa satsningar:

I projektet ”Ringar på vattnet” satsade kommunen drygt 3 miljoner, vilket bland annat möjliggjort byggandet av en restaurang, tre övernattningsstugor och ställplatser för husbilar och husvagnar i Färja och ett servicehus med toalett, kök och dusch, samt en båtbrygga i Åkeröviken.

Samtidigt upprustades avloppsanläggningen i Skeppshamn, en förutsättning för byggandet av servicebyggnaden i Åkeröviken. En investering på 2 miljoner. I våras upprustades köket i ”Mässen” i Skeppshamn, en investering på 800 000 kronor. Jämte detta pågår en översyn av detaljplanerna för de kustnära fritidshusområdena, detta för att göra det möjligt att bygga året runt boenden där.

Utöver detta pågår arbetet inför byggandet av en ny förskola i Söråker, en investering på cirka 90 miljoner. Och i juni gav kommunfullmäktige klartecken till AB Timråbos plan för nyproduktion av flerfamiljshus i Söråker, en investering på cirka 65–70 miljoner, inflyttning våren 2023.

Som sagt – visst satsar kommunen på Åstön, Söråker och Tynderö.

Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande, Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel