Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Respektera den vita käppen i trafiken

Den 15 september är det "vita käppens dag".

Blunda och tänk! Försök att gå nedför en trappa medan du blundar. Tänk sedan på hur det är att vara synskadad fotgängare i trafiken.

120 000 personer i Sverige är synskadade och 98 procent har blivit det i vuxen ålder.

Att inte kunna se ordentligt är ett omfattande funktionshinder. Vi synskadade ställer genom vår organisation Synskadades Riksförbund krav på samhället.

Vi vill till exempel att alla övergångsställen ska ha ljudsignaler och att bilisterna ska respektera den vita käppen genom att sakta ned och ta hänsyn.

Vi vill att Trafikverket ska sluta upp med att plocka bort övergångsställen, med ljud- och ljussignaler, till förmån för gångpassager, omöjliga för oss synskadade att på ett säkert sätt passera. Det är berättigade krav, med det yttersta syftet att vi tryggt ska kunna ta oss till och från vårt hem, jobbet eller affären.

Låter det mycket? Blunda och tänk. Hur skulle du själv vilja ha det om du fick sjukdomen gula fläcken? Gradvis försämras synen tills du ser mycket lite. Skulle inte du också vilja fortsätta att kunna gå ut och handla, arbeta, eller ta en promenad?

Låt tisdagen den 15 oktober bli den dag då vi alla visar lite extra hänsyn till synskadade och den vita käppen.

Mats Landfors, ordförande

Roger Johansson, trafiktillgänglighetsansvarig

Peter Tjernberg, sekreterare

Synskadades Riksförbund Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel