Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Riksdagen behöver stramas upp – ledamöter bör inte sitta mer än tre mandatperioder

Verksamheten i vår riksdag behöver stramas upp, vara alert, demokratisk och kostnadseffektiv.

Riksdagens omröstningen förra veckan, gällande ett väckt misstroende mot en minister i regeringen reser många frågor hos oss skattebetalare.

Varför räcker det inte med att en majoritet av närvarande ledamöter stödjer ett misstroende?

Varför är tio riksdagsplatser obemannade och varför kan 57 valda riksdagsledamöter sitta av en omröstning utan att ta ställning till ja eller nej? Det är ju ett hån mot de som valt in dem.

Vår riksdag skall vara bemannad med stridbara och alerta medborgare, med god samhällskunskap och arbetslivserfarenhet, för att kunna föra en konstruktiv debatt i kammaren.

Att vara en förtroendevald riksdagsperson skall inte vara ett yrke eller ett sätt att försörja sig. Det skall vara ett tidsbegränsat hedersuppdrag under maximalt tre mandatperioder i följd. Därefter återgår man till ej skattefinansierad verksamhet ute i samhället.

Riksdagen bör bantas med 100 platser och riksdagsspärren sänkas till två procent. Då får vi bort ett antal passiva och kostsamma knapptryckare, som under partipiskan till och med röstar avslag på sin egen motion i kammaren!

Vi kan i stället välja in engagerade och arbetslivserfarna medborgare med en helt annan syn på vad demokrati är, och en ny syn på hur debatten skall föras och vilka beslut som är bra för vårt land och dess befolkning.

Arne Forsell, medlem i Landsbygdspartiet oberoende

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel