Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Riktlinjer för visselblåsningar har följts – extern utredning visar på brister i ledningen av Näringslivsbolaget

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

Replik på insändarenFörvånande turer runt Näringslivsbolaget – en kritisk extern granskning behövs”.

Sedan lite drygt ett år tillbaka har Sundsvalls kommun en funktion för visselblåsning. Den har inrättats för att ge möjlighet att anonymt kunna berätta om upplevda eller misstänkta missförhållanden inom hela Sundsvalls kommuns verksamheter, såväl förvaltningar som bolag. Det finns riktlinjer för hur ärenden ska hanteras och de har också följts med anledning av de visselblåsningar som inkom angående Näringslivsbolaget i våras.

Efter den initiala hanteringen av visselblåsningarna överlämnades ärendet till styrelsen för Näringslivsbolaget som därefter har haft att hantera frågan. En del i detta är att en extern utredning har genomförts. Rapporten från utredningen blev offentlig fredagen den 28 juni och därmed möjlig att läsa för fler än styrelsens ledamöter.

De externa utredarna har gjort en omfattande genomlysning av Näringslivsbolagets verksamhet och de konstaterar ”… att det är en avsaknad av tydligt ledarskap, struktur, arbetssätt, regler, sund kontroll och ordning och reda som orsakat en stor del av konflikterna på arbetsplatsen”. Därutöver konstateras att ”mot bakgrund av att flera medarbetare har upplevt kränkningar med efterföljande ohälsa har det varit ett korrekt beslut av Bolagets ordförande att utifrån arbetsmiljölagstiftningen genomföra en utredning av förhållandena på arbetsplatsen”.

Det har givetvis varit en svår situation för alla inblandade; de som använt sig av möjligheten till visselblåsning, vd och de två chefer som varit arbetsbefriade samt alla övriga anställda på Näringslivsbolaget. Det hade varit önskvärt att den externa utredningen kunnat genomföras på en kortare tid för alla inblandades skull.

Den externa utredningen visar också att flera av de inblandade upplevt bristande information under denna process. Det finns alltså anledning att dra lärdom av detta för framtiden, exempelvis bör det säkerställas att det finns skriftlig information. I övrigt innehåller den externa utredningen rekommendationer för arbetet i Näringslivsbolaget framöver som är värdefulla för den nya styrelsen som tillträdde sitt uppdrag den 26 juni.

Redan när en funktion för visselblåsning inrättades beslutades också om att en uppföljning och eventuell revidering skulle genomföras under hösten 2019. I det arbetet kommer givetvis erfarenheterna från visselblåsningarna kring Näringslivsbolaget och utredningens rekommendationer till kommunen att tas med.

Det finns all anledning att även fortsättningsvis ha en funktion för visselblåsning i Sundsvalls kommun. Vi vill även i fortsättningen ha en organisation där skattemedel används korrekt och våra medarbetare lever efter vår värdegrund. Därför behövs en möjlighet att larma om brister via en visselblåsning när man upplever att det inte finns något annat sätt.

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel