Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Risk att besparingen av att lägga ned Allsta skola äts upp av skolpengar till friskolor

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Med anledning av insändaren "Vi är inte nöjda över beslutet om Allsta skola – men vi måste ta ansvar för kommunen som helhet" i ST 28/4.

Centerpartiets företrädare tar äntligen bladet från munnen och förklarar varför de bidrar till att lägga ner ännu en landsbygdsskola. Mycket har hittills sagts i denna fråga, många argument för att skolan ska få fortsätta leva och blomstra har framförts, men för kommunens döva öron.

Kommunen har bestämt sig för att det viktigaste med en skola, är att den går med vinst eller åtminstone inte går minus. Därför ska man hädanefter ha stordrift av skolor i kommunen.

Man kan fråga sig vilken skola som är näst på tur att läggas ner? Är det Lucksta skola eller Vallens skola i Kovland som snart måste slåss för sin överlevnad?

Centerpartiet lastar boende i Allsta för nedläggningen eftersom föräldrarna ju valt bort Allsta, påstår man. Det stämmer inte! Däremot har skolan varit nedläggningshotad av politikerna de senaste tio åren. Då är det klart att föräldrar måste se till att ha möjlighet att ändå sätta sina barn i mindre skolor, när kommunen inte längre vill erbjuda sina medborgare det. Till förskoleklass hösttermin 2021 hade nästan alla barn valt Allsta skola. Nu får de aldrig gå där.

Däremot märks redan nu tydliga tendenser till att majoriteten av eleverna kommer gå till friskolorna när Allsta skola läggs ner. Så besparingen på fem miljoner lär ätas upp snabbt av skolpengar som följer eleverna till friskolor istället. Synd när man kunde ha utökat Allsta istället och fått både fler elever och därmed mer skolpeng.

Slutligen så har Centerpartiet faktiskt en verklig chans att åtgärda den besvikelse och väljarflykt som detta beslut troligtvis innebär för dem. Som stark förespråkare för friskolor och företag kan ni i C underlätta att Allsta skola startas som friskola när den läggs ner. Om sådana initiativ tas av föräldrar eller andra, kan ni i C aktivt stötta det och rösta för en försäljning av skolan. Det går helt i linje med både er ekonomiska politik, företagande och landsbygdspolitiken. Det kan bli er chans att verka för landsbygd och företagande. Ta den!

Förälder

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel