Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Risk bli misstänkt för jaktbrott om Naturvårdsverkets förslag går igenom

Naturvårdsverkets byråkrater har under den sista tidens uttalanden visat att de inte är vuxna för sina uppgifter. Nu tycker man att björnjakten går för fort och vill införa regler som gör att björnjägarna snart inte vågar släppa en hund på björn, med risk för att bli misstänkta för jaktbrott.

Man tror sig veta att de flesta björnar som skjuts befinner sig vid utlagd mat och därför tycker man från Naturvårdsverket att en hund inte får släppas närmare än en kilometer från en åtel, så att inte björnjakten går så fort.

Suck och stön! Då älgjakten startar blir det åtlar i skogarna, i form av tarmpaket efter skjutna älgar. Lika så slänger många jägare slaktrester i skogarna efter styckning av älgarna. I och med det kan man inte släppa en björnhund på skogen utan att riskera bli misstänkt för jaktbrott om Naturvårdsverkets förslag går igenom.

Man kan undra om tanken infunnit sig hos tjänstemännen att det möjligen är fler björnindivider i skogarna än de tror.

Lika illa är det att det statliga Naturvårdsverket på lösa grunder försöker förhindra Norges planer att bedriva vargjakt i ett vargrevir som med ett undantag av en ungvarg befinner sig på norsk mark.

Uppenbarligen har byråkraterna på Naturvårdsverket inget hum om verkligheten – och drar sig heller inte för att försöka påverka grannlandets beslut.

Klarsynt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel