Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Roger Johansson (S) försöker flytta fokus från sakfrågorna

Replik på Roger Johanssons (S) insändare "Vill Sjukvårdspartiet brandskatta Sollefteå sjukhus?".

Majoriteten med Glenn Nordlund (S), Per Wahlberg(M) och Ingeborg Wikstén (L) i spetsen väljer att låta länsklinikchefen i ortopedi flytta tillbaka delar av akutortopedi mot det i fullmäktige tagna beslutet 2016. Jag tolkar det som att majoriteten (S), (M) och (L) vill ha ett tjänstemannastyre där politiken sitter på läktaren och tittar på.

Det jag sa var: ”Elina Arab (S) du pratar om jämlik vård, då är det exklusive restid du menar att jämlik vård betyder? Men jag kan tycka! Bor man i Sundsvall, så ska man kunna få till exempel sin höftled opererad i Sundsvall!”. Det kan inte komma som en överraskning att jag är för en jämlik vård i länet och jag anser att man ska kunna få vanliga ortopediska ingrepp gjorda på det närmsta sjukhuset?

Vi i Sjukvårdspartiet har gått till val på tre fullvärdiga akutsjukhus. Att man tidigare inte fick planerade ortopediska ingrepp gjorda på Sundsvalls sjukhus beror på strykningar som till stor del är på grund av personalbrist på vårdavdelningen. Vill Roger Johansson (S) inte göra något åt personalbristen på Sundsvalls sjukhus?

Jag anser att det är politiken som ska ta nya beslut om akutortopedi och i så fall bör vi se till helheten. Att som idag skicka sköra multisjuka äldre människor över Gålsjöskogen till Örnsköldsvik för att läggas på en akut kö och opereras kvällstid är inhumant och resursslöseri av stora mått.

Akutortopedi ska åter till Sollefteå. Om helheten innebär att ett antal planerade operationer flyttas tillbaka till Sundsvall, så tror jag faktiskt att patienterna i Sundsvall jublar för att de slipper åka långt för sin operation.

Vi ser gärna att majoriteten initierar ett ärende att diskutera helheten. För att som förra mandatperioden flytta kostnader från en länsklinik till en annan har bevisligen inte gett några besparingar utan bara mänskligt lidande.

Mathias Westin, regionfullmäktigeledamot Sjukvårdspartiet, Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel