Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Roger Johansson (S): KD bekänner färg om sjukvården – vill även C och SJVP att staten ska ta ökat ansvar?

I en debattartikel i ST 16/1 driver Joachim Jonsson (KD) partiets linje att förstatliga den svenska sjukhusvården utifrån de brister han anser att coronapandemin blottat i dagens system med 21 regioner.

Det är en viktig diskussion och den bör föras. Det intressanta med Joachim Jonssons debattartikel är den positionsförflyttning han gör utifrån vad hans gruppledare i Region Västernorrland, Mona Hammarstedt, tidigare hävdat i debatt med undertecknad – nämligen att ett förstatligande skulle leda till att de små sjukhusen skulle värnas och tempot i strukturförändringarna i sjukvården skulle bromsas upp.

Undertecknad bedömer däremot att det tvärtom skulle påskynda den förändringar vi nu ser på gott och ont.

Joachim Jonsson argumenterar nu för ett förstatligande då "man kan göra tydligare och hårdare prioriteringar vid behov av förändringar inom vården, i dag vågar inte alltid regionpolitiker ta tag i de tuffaste strukturfrågorna”.

Det är klargörande och bra av KD i Västernorrland att konstatera att det finns behov av att göra strukturella förändringar av sjukvården såväl i Västernorrland som landet i övrigt.

Frågan är om han har samarbetspartierna i oppositionen C och SJVP med sig? Anser Johnny Lundin (C) och Mattias Rösberg (SJVP) också att staten måste ta ett ökat ansvar för att regionpolitiker inte orkar med de nödvändiga besluten?

Region Västernorrland kommer under 2021 fatta beslut om ett åtgärdsprogram för att få en sjukvård som lever upp till dagens krav och samtidigt inte kostar mer än i övriga landet. Då kommer väljarna att se vilka partier och vilka regionpolitiker som kommer att orka ta ansvar.

Det kan inte vara rätt att västernorrlänningarna skall betala mer i skatt än övriga landet, men få mindre vård för pengarna. Om vi regionpolitiker inte orkar ta ansvar ger jag Joachim Jonsson rätt; då måste staten ta ett ökat ansvar.

Var står Lundin och Rösberg i denna fråga?

Roger Johansson, gruppledare Socialdemokraterna Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel