Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Roligt att C tycker att alternativa utförare är viktiga – men det är inte den bilden utförarna förmedlar

Replik på insändaren "Kommunen och LOV-utförarna fixar hemtjänsten tillsammans".

Den demografiska utmaningen har varit känd i 20 år, men man har valt att blunda för det så länge det går – och det går inte länge.

Det är roligt att Centern tycker att de alternativa utförarna är viktiga, men det är inte den bilden som utförarna förmedlar utan mer att majoriteten motarbetar dem. En majoritet som ni Centern ingår i. Senast var det fördelning av vaccin till de alternativa utförarna som rapporterades i ST häromdagen.

Vård- och omsorgsnämndens dåliga ekonomi är en sorglig följetong och endast under de tre sista åren har nämnden gått 460 miljoner kronor back! Så att skylla på dålig ekonomin inför 2021 är endast en dålig ursäkt för tidigare års misslyckande.

Samtliga anställda, oavsett huvudman, är förtjänta av bra arbetsvillkor, få kompetensensutveckling, värna miljön samt ha en dräglig arbetsmiljö. Och vi ska också komma ihåg att de alternativa utförarna har inte lyxen att år efter år gå miljontals kronor i förlust som den egna hemtjänsten just nu gör.

Om man ska tolka uttalandet "Detta utesluter dock inte en uppräkning av ersättningen kommande år, men det måste då gå hand i hand med ett aktivt arbete med nämndens underskott". Att om majoriteten inte lyckas sänka kostnaderna och få nämnden i ekonomisk balans så får de alternativa utförarna än en gång ta den smällen.

Den intressanta frågan är inte om oppositionen kommer aktivt delta i förändringsarbetet, för det kommer vi göra, utan den stora frågan är om Centern kommer vara så liberala i nämnden som de säger sig vara i sitt partiprogram. Att man ger sitt stöd åt ökad valfrihet både i äldreomsorgen, vad gäller hemtjänstutförare, som privata äldreboenden.

Patrik Gustavsson (M), ledamot i vård- och omsorgsnämnden

Åsa Melander (M), ledamot i vård- och omsorgsnämnden

Emma Almroth (KD), ledamot i vård- och omsorgsnämnden

Michael Westin (L), ersättare i vård- och omsorgsnämnden

Arne Engholm (L), ersättare i vård- och omsorgsnämnden

Elsa Weiss (M), ersättare i vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel