Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Roller derby en fantastisk sport – vad krävs för att få er uppmärksamhet, lokalmedia?

Lördag 9 mars bjöd vi i Sundsvall Demolition Rollers in till roller derby-turnering i Sporthallen. Med två inbjudna lag, Burds från Uppsala Roller Derby och The Royal Brigade från Stockholm, bjöds publiken på tre matcher. Det var första gången som Sundsvall Demolition Rollers arrangerade turnering, och blott tredje gången som föreningen spelade match på hemmaplan.

Inför turneringen genomförde föreningen en större kampanj på sociala medier, med en inför-match-film som nådde över 1500 visningar, annonser och inlägg med god spridning inom roller derby-kretsar. Men vi vill såklart nå längre än så. Vi vill att flera ska upptäcka vår fantastiska sport. En actionfylld sport som mestadels spelas av tjejer och icke-cis-män, och en av de snabbast växande sporterna för tjejer i Sverige. En inkluderande miljö, där alla kroppar är tillåtna och fyller en funktion.

Därför är det tråkigt att inga av våra lokala medier valde att göra något som helst av händelserna i Sporthallen. En placering på Brånfeldts lista var det enda som skrevs inför matchen. Ingen rapportering under turneringen, ingen notis efteråt. Vid tidigare hemmamatcher, och inför det seriespel vi spelade förra säsongen, så har vi åtminstone fått lite genomslag. Vad var det som gick fel nu, när vi ordnade det största roller derby-eventet i Sundsvall sedan sporten var med på SM-veckan för några år sedan?

Som representanter från en förhållandevis liten, om än växande, sport, är det en ständig kamp om att skapa förutsättningar för att kunna driva föreningen framåt. Vi har fått kämpa för rimliga träningstider i bra hallar och förståelse från andra föreningar på anslutande träningstider. Vi har blivit proffs på att söka bidrag för att kunna köpa in låneutrustningar till både juniorer och seniorer, och för att ibland kunna finansiera en del av de resor som våra medlemmar behöver göra för att kunna spela eftersom närmsta motståndslag befinner sig 25 mil bort.

Med bättre förutsättningar kommer också de idrottsliga framgångarna, som i helgen visade sig genom två vinster och 54 platser uppåt i rankingen över europeiska lag. För varje år som går upplever vi att vi vinner lite mer mark. Men inte när det kommer till lokalmedia, uppenbarligen, där verkar det vara tvärtom.

Sundsvall Demolition Rollers, genom Eva Andersson, blocker och sekreterare

SVAR DIREKT:

Jag är glad över engagemanget, och tacksam över att ni hör av er till oss för att uppmärksamma er sport.

Varje helg står vi inför utmaningar där vi behöver välja vilka idrotter och evenemang vi bevakar. Vi gör alltid en bedömning utifrån intresse och vad som händer den aktuella dagen och den bemanning vi har.

Vi kan tyvärr inte täcka in alla idrotter, även om vi skulle vilja det. Men andra dagar har vi fler i tjänst, så fortsätt höra av er och tipsa oss om er satsning och när ni har saker på gång. Gärna med god framförhållning, dessutom.

Jag ser att ni har mycket intressant att berätta, därför hoppas jag att vi kan träffa er framöver så att ni får chansen att berätta mer om er satsning.

Micke Nordstrand, nyhetschef Mittmedia Sport, Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel