Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rör inte kulturskolan i Timrå

 
Sparkraven i Timrå kommun
Visa alla artiklar

På torsdag har kulturskolan i Timrå sin första show för höstterminen. Tyvärr kan det samtidigt vara en av de sista någonsin. Kommunens politiker hotar nämligen med nedläggning av vår gemensamma kulturskola och man undrar om de verkligen tänkt igenom vilka konsekvenser ett sådant beslut kan få för både nutidens och framtidens kommunmedborgare.

Kulturskolan är något att vara stolt över både som politiker och medborgare i Timrå kommun. De senaste åren har den genomgått en stor och framgångsrik förvandling, från att tidigare mestadels ha haft musik och musicerande på programmet är det nu så mycket mer som ryms i verksamheten, till exempel dans, film, drama och många andra konstnärliga uttryck.

På så vis har ännu fler barn och ungdomar i kommunen fått chansen att få utforska sig själva och sin kreativitet och tillåtits växa i andra skolmiljöer än i klassrummen. Och det märks att det fungerar, köerna är i många fall långa till de verksamheter som erbjuds.

Vi vågar påstå att de fyra miljoner skattekronor som satsas på detta varje år är väldigt välinvesterade pengar, ur många synvinklar.

Inte minst är det vetenskapligt bevisat att barn som musicerar och ägnar sig åt andra kulturella uttryck mår bättre och presterar bättre i den lagstadgade skolan. För familjer med ekonomiska och/eller sociala utmaningar ger kulturskolan också en möjlighet att erbjuda meningsfulla och individstärkande aktiviteter som inte kostar orimligt mycket för dem.

Även regeringen ser betydelsen och vikten av kulturskolans verksamhet. I höstbudgeten viktes 100 miljoner kronor för kulturskolorna bland annat för att de bidrar till såväl kulturell som social utveckling i landet. Man skrev också i en kommentar att ”kulturskolorna har stor betydelse inte bara för enskilda barn och unga, utan också för bildningen i samhället vilket gör den till en nationell angelägenhet”.

Men det där är det vuxna perspektivet. Att försöka tolka och ge uttryck för vad kulturskolan betyder för de hundratals barn, ungdomar och familjer som på något sätt berörs av de olika verksamheterna är inte så lätt på några få meningar. Bästa sättet att bilda sig en egen och underbyggd uppfattning är att prata med och lyssna på elever, lärare och föräldrar.

Torsdag den 17 oktober klockan 18 har både kommunpolitiker och allmänhet chansen att njuta av showen ”När löven skiftar färg”, att se med egna ögon, höra med egna öron och därefter låta hjärna och hjärta dra egna slutsatser.

Välkomna till Söråkers Folkets Hus!

Styrelsen Timrå kulturskolas föräldraförening

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel