Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rör inte ungdomsrådgivningen – viktigare att spara liv än pengar

 
Ungdomsrådgivningen föreslås läggas ner
Visa alla artiklar

Öppet brev till beslutsfattarna i Sundsvall.

Att det kommit upp ett förslag om att lägga ner ungdomsrådgivningen i Sundsvall gör mig väldigt besviken, rädd och ledsen. En verksamhet som fångar upp unga i den mest sårbara ålder.

Man har tagit studenten och har inte längre det sammanhang som funnits där sedan ett års ålder. Man har ingen skolkurator att gå till. Ingen mentor som märker av frånvaro. Man har förmodligen inte heller ekonomin att betala för psykolog på egen hand. Man är för gammal för att komma in på BUP. Ska alla köa till vårdcentralen – som redan nu har fullt upp?

Jag själv förlorade en nära vän precis efter vi tagit studenten. För att bearbeta min sorg har ungdomsrådgivningen varit det absolut bästa som hänt mig. Jag besökte vårdcentralen som rekommenderade just ungdomsrådgivningen för samtal. Vuxna omkring mig rekommenderade dem. Och utan min kontakt där vet jag inte vart jag stått idag.

Det bästa är att jag vet att jag kan gå tillbaka dit även om det gäller ovisshet i livet, relationer, studier eller vad som helst.

Jag önskar att min vän hade haft en kontakt där. Jag är så tacksam över att jag har en där. Och jag önskar att varenda vilsen ungdom som är fast nånstans mellan skola och vuxenliv får besöka denna rådgivning i framtiden.

En nedläggning är ett beslut som skulle kunna innebära liv som förloras. Det är redan ett stort problem med psykisk ohälsa i samhället och utan denna mottagning skulle nog fler ungdomar tappas. Min vän försvann trots att denna redan fanns.

Snälla, jag ber er. Fatta inte detta beslut. Lyssna på oss unga. Lyssna på de vuxna som förlorat sina barn. Lyssna på oss som är framtiden. Psykisk ohälsa är en folksjukdom.

Jag lovar er att en kollega med ett brutet ben inte går att jämföra med en kollega med depression. Ändå satsas det inte, utan skärs ner, på mottagningar för att stoppa detta. Testa att prata med oss unga. Prata med organisationer som Suicide zero eller Mind. Prata med de som arbetar på mottagningen som ser vad som sker. Ge inte upp. Det finns andra sätt att spara pengar på. Ni kommer i längden inte att spara någonting. Snarare förlora.

Spara liv istället för pengar!

Wilma Jonsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel