Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rösta nej till vindkraftparken på Storåsen – vi vill ha kvar vår orörda natur

Jag har under hela min uppväxt bott och hela liv vistats i Ånge kommun. Med fastighet precis vid den tänkta vindkraftsparken vid Storåsen vill jag inte ha ett industriområde runt hörnet. Industriområden har vi tillräckligt av i kommunen.

Vi är många som har våra smultronställen i trakterna kring området och vare sig vi är där för att lyckas fånga gammelgäddan, leta hjortron, uppleva en tjäderlek eller något annat avkopplande som naturen erbjuder, så är det vi som får betala priset. Ett pris som inte går att mäta i kronor, utan livskvalitet.

Tyvärr spelar det ingen roll hur mycket vi tycker att en vindkraftpark förstör landskapsbilden, hur mycket bakgrundsljudet stör eller hur irriterande de blinkande lamporna är. Det är etablissemanget som bestämmer. Och de har makten att driva genom och köra över oss totalt.

Om Ånge kommun på sikt vill ha kvar invånarna som uppskattar naturlivet så röstar ni nej till vindkraftparken på Storåsen.

Det finns två stora vinnare i det här projektet. En av dem är markägaren SCA. De skyr inga medel när det gäller att förstöra naturvärden för ökad lönsamhet. De ser ekonomisk vinning i att kraftverken står på deras mark, och även att vägnätet byggs ut så att de kan skövla ännu mer skog. Skulle några arter dö ut i området på grund av en vindkraftsetablering så är det bara bra. Då blir det ju fritt fram att skövla skogen ännu aggressivare.

I miljökonsekvensbeskrivningen för projektet står det dessutom att delar av området som pekats ut som naturvärden är av SCA planerat att avverkas. Men det är klart, de gör bara några miljarder kronor i vinst varje år så låt dem avverka.

Den andra stora vinnaren är Nordisk vindkraft som planerar att bygga hela anläggningen. Ett företag som gått hundratals miljoner kronor minus sedan 2013 när de senast hade ett positivt resultat. Att de har en kassalikviditet under tio procent gör inte företaget mer trovärdig. Hur de ens får komma med en ansökan om etablering är häpnadsväckande. Att tro att de ska ta sitt ansvar att sanera och återställa marken efter 25 år när kraftverken eventuellt ska monteras ner är naivt.

Man använder återkommande i miljökonsekvensbeskrivningen uttryck som försumbar, måttlig påverkan, inte någon större påverkan och så vidare. Att det i området finns 18 mindre områden med många rödlistade (rödlistad=utdöenderisk) arter kan inte vara försumbart. De motiverar dessutom hela projektet med miljönytta. Att planeten behöver förnyelsebar energi är jag den första att skriva under. Men det finns många andra saker vi måste vara rädd om, och naturen är en av dem.

Nej! Nej till att kommersiella intressen ska stå över naturvärden som inte går att återskapa. Nej till att göra våra hem till industriområden. Ja! Ja till att upprätta fler skyddade skogsområden och begränsa skövlingen av naturen.

Om Ånge kommun på sikt vill ha kvar invånarna som uppskattar naturlivet så röstar ni nej till vindkraftparken på Storåsen. För jag lovar, kommuninvånarna bor inte här för det stora utbudet av nattklubbar eller alla tillgängliga höjdarjobb. Ta inte från oss det vi håller kärt.

Jonny Engberg, Oxsjön

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel