Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rovdjursjakt är nödvändig för att människor ska kunna leva på landsbygden – samsyn om rovdjursförvaltningen efterlyses

Svar till insändarenNu börjar nöjes- och troféjakten på lodjur”.

Christina Lindberg och Ann Fransson skriver ofta jaktkritiska debattartiklar. Dessa andas inte sällan dramatik och sensationslystnad. Den röda tråden i texterna spelar på läsarnas känslosträngar.

Tyvärr ger sällan känslorna en objektiv klang, vilket inte heller verkar vara skribenternas syfte. Svenska Jägareförbundet anser att fakta och forskning ger ett bättre beslutsunderlag än smala åsikter baserat på känsloyttringar.

För verkligheten är inte så konspiratorisk och grym som Christina Lindberg och Ann Fransson beskriver den. Tvärtom är jakt på rovdjur nödvändig för att människor ska kunna leva och verka på landsbygden.

Svenska Jägareförbundet, som ofta får ta emot ett antal beskyllningar, är en demokratisk organisation som arbetar för en hållbar jakt med hög etik – där jakten utgår ifrån djurens förutsättningar. Förbundets grundläggande inställning och arbete för att få en frisk natur och ett hållbart brukande är helt olik den agenda Lindberg och Fransson driver. Vi kommer helt enkelt aldrig att tycka likadant. Vi anser att välorganiserad, hållbar och planerad jakt är ett sunt natur- och resursutnyttjande.

Den bild av blodtörstiga jägare som Christina Lindberg och Ann Fransson förmedlar är inte korrekt. Det saknas någon som helst vilja till samsyn och förståelse för människor som kommer i kläm när rovdjursstammarna ökar. Det finns ingen kompromissvilja eller idéer för hur rovdjursförvaltningen ska förbättras. Allting verkar istället gå ut på att rovdjuren ska få öka i antal och att de människor som drabbas ska infoga sig i deras världsbild.

Jägareförbundet Mitt Norrland är övertygad om att debattörernas argumentation och skuldbeläggande av jägarna ökar polariseringen i rovdjursfrågan – och minskar möjligheterna att hitta bra och långsiktiga lösningar.

Rovdjursförvaltningen behöver inte mer av den vara som debattörerna driver. Istället behöver den handling och agerande av myndigheterna så att de demokratiska besluten som fattats i riksdagen också genomförs – fullt ut. Ett sådant agerande skulle leda till att rovdjursförvaltningen blir mer förutsägbar och accepterad.

Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel