Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rusta upp och bevara Heffners herrgård – ett av sågverksepokens finaste minnesmärken

Debatten om Petersvik går hög. Samtidigt finns andra och mer exponerade minnen från sågverksepoken som får förfalla i tysthet, anser debattören.

I sluttningen från Haga ner mot gamla E4 står ett av Sundsvalls ståtligaste trähus, Heffners herrgård. Väl synligt har det i mer än hundra år tjusat Sundsvallsbornas och förbifarandes blickar.

På senare tid har det fått förfalla och har osynliggjorts av nyare byggnader och av skymmande växtlighet. Man anar att Heffners herrgård kommer att möta samma öde som Norrmalm: först förfall, sedan rivning.

I våra trakter är bara Merlo slott och Vivstavarvs herrgård ståtligare minnesmärken från sågverksägarnas storhetstid. Finns (fanns) det ingen som har kulturellt eller ekonomiskt (jämför Petersvik) intresse av att bevara ett sådant kulturminnesmärke?

Läs mer: Heffners herrgård har fått ny ägare

Bevara historiska Heffners