Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S, C och V: Vi har höga ambitioner för miljö- och klimatarbetet i Sundsvalls kommun

Replik på insändaren "Upp till bevis i miljöfrågan, politiska partier i Sundsvall" i ST 18 mars.

Vi i den politiska majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, har höga ambitioner på miljö- och klimatområdet. Vi vill redan 2030 se ett klimatneutralt Sundsvall. Att lyckas med den ambitionen är avgörande för våra kommande generationer.

I det miljöstrategiska programmet ser vi tre målområden att jobba med. Det handlar om giftfria och resurssnåla kretslopp, att värna biologisk mångfald och stärka ekosystemtjänster samt att minska klimatpåverkan. Programmet ska hålla ihop kommunens miljöfrågor och fungera som ett paraply för det strategiska arbetet med miljö och klimat i Sundsvalls kommun.

Tanken med det miljöstrategiska programmet är just att ta fram åtgärder för hur vi i Sundsvalls kommun kan bidra till klimatomställningen. Några av de delar vi från den politiska majoriteten vill fortsätta jobba med är satsningar på fossilfria kommunala transporter, fler tankställen för förnyelsebara bränslen, solceller för lägre energiförbrukning i kommunens fastigheter, ökat trähusbyggande och att minska farliga gifter i vardagen. Genom att ställa tydliga krav i kommunens upphandlingar kan vi styra omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle.

Tyvärr blev det miljöstrategiska programmet återremitterat av oppositionspartierna när det behandlades i kommunfullmäktige i februari. Vi kan inte annat än beklaga detta. Vi hade gärna sett att arbetet redan var igång, men det blir alltså nu tyvärr något senarelagt till följd av återremissen. Ärendet ligger på dagordningen till Service- och fastighetsutskottets nästa möte den 24 mars och kommer därefter tillbaka till fullmäktige.

Det miljöstrategiska programmet ska, med uppföljning och analys, garantera ett långsiktigt och strategiskt miljö- och klimatarbete i kommunens hela geografiska område. Därför kommer vi också att säkerställa resurser till arbetet för att förverkliga det miljöstrategiska programmet.

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande

Hans Forsberg (C), ordförande service- och fastighetsutskottet

Christiane Rüdiger (V), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel