Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S-kvinnorna: Vi kräver krafttag mot mäns våld mot kvinnor under storhelgerna

Den 25 november är internationella dagen mot våld mot kvinnor och precis som tidigare år behöver den här dagen uppmärksammas genom kamplust och manifestationer. Efter det närmar sig den högtid då mäns våld mot kvinnor eskalerar. Vi behöver fortsätta prata allvar om det som pågår innanför stängda dörrar under jul- och nyårshelgerna.

I varenda kommun finns män som våldtar och kränker kvinnor. I varenda kommun finns barn som tvingas uppleva pappas eller styvpappas våld mot mamma. Barn som upplever våld beräknas vara fler än 200 000 i Sverige.

Vi behöver göra det som behövs för att stoppa våldet. Vi behöver uppmana till mindre alkoholkonsumtion för att ge barnen en vit jul. I vartannat misshandelsfall är alkohol inblandat och det visar hur vi genom att sänka alkoholkonsumtionen skulle kunna rädda många utsatta kvinnors livssituation.

S-kvinnor menar inte att vi vill förbjuda alkoholen, men däremot bör samhället ta krafttag mot en konsumtion som skadar så mycket och kostar så mycket pengar.

Det kommer inte som en chock för någon att mäns våld mot kvinnor eskalerar under storhelgerna. Det vet vi för att det märks hos både polisen och kvinnojourerna i landet under framför allt januari månad. Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem där barnen också drabbas. Många gånger väntar kvinnorna med att söka hjälp till skolan börjat för att bevara husfriden hemma.

Regering och riksdag har beslutat om en omfattande nationell strategi för att mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck ska upphöra. De nationella målen, riktlinjer och föreskrifter är avgörande för att det praktiska, vardagliga arbetet ska finnas.

Vi behöver fortsätta prata allvar om det som pågår innanför stängda dörrar under jul- och nyårshelgerna.

Det är många år kvar av kamp innan internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor inte behövs, och till den dagen ger vi oss inte. Tillsammans tar vi den feministiska kampen!

Monica Fällström, ordförande, S-kvinnor i Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel