Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S-politiker i regionen har noll koll på läget i sjukvården

Vissa politiker som styr Region Västernorrland vet inte hur det står till i den vård de själva bestämmer över. De tror att de håller på att lösa problem, som i själva verket förvärrats.

Förra året var det Ewa Back (S), då ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, som förkunnade att Sjukvårdspartiet haft fel när vi visat att sjukvårdsköerna ökat under hennes styre. Det var bara det, att de siffror Ewa Back gladdes över, inte alls visade på förbättringar utan tvärtom på förlängda väntetider och köer.

Inte nog med det. Ewa Back påstod i en insändare 25 september 2018 att ”hur man än vänder och vrider på stafettkostnaderna så var de större innan införandet av länsklinikerna”.

Häpnadsväckande okunnigt, då kända stafettkostnader (för 2017) var drygt dubbelt så höga som innan länsklinikerna infördes (2014).

Regionmajoritetens missbruk av siffror har gått i arv. I en interpellationsdebatt vid regionfullmäktiges senaste möte förkunnade hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande Elina Backlund Arab (S) stolt, att väntetiderna för första besök hos ortopedin tydligt minskat. Tillgängligheten, uppfyllelsen av vårdgarantin, påstod hon hade ökat från 40 till 60 procent på fyra år, och detta ”tack vare att man fått till länsklinikerna”.

Det är precis tvärtom. På grund av länsklinikerna har vårdkön till ortopedin ökat:

· I februari 2014, året innan länsklinikerna infördes, stod 884 personer i kön för ett första besök hos ortopedin i Västernorrland. Hela 92 procent av dem fick sitt besök inom vårdgarantins tre månader. Blott 8 procent, 74 personer, behövde alltså vänta längre än tre månader.

· I februari 2015 stod 1 247 personer i kön. Nu fick 25 procent, 313 personer, vänta längre än tre månader.

· I februari 2019 stod 1 366 personer i kön. Hela 43 procent, 583 personer, fick vänta längre än tre månader - alltså en kraftig ökning!

Efter några år med länskliniker så är det nu nästan åtta gånger så många patienter som inte får ett första besök inom den tid som vårdgarantin lovar.

Så var det med länsklinikernas effekt och den ”förbättrade tillgängligheten”.

Det här är inga tillfälligheter. S-M-L-majoriteten vägrar att inse att deras metoder – centralstyrning, tjänstemannavälde och bristande personalinflytande – inte fungerar. Till varje pris vill man undvika en allvarlig debatt om att införa sammanhållna vårdområden. Den klart bästa organisationsformen och länsklinik-organisationens motsats.

Man vägrar, genom ren okunskap och kanske en smula önsketänkande, att se de problem som bara kan lösas med genomgripande förändringar av styr- och ledningssystemen.  Det är djupt allvarligt när de som har den politiska makten över vården har så dålig koll på det faktiska läget för personal och patienter att de till och med lurar sig själva.

Mattias Rösberg, partiordförande Sjukvårdspartiet Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel