Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Så kan Moderaterna bli Sveriges ledande röst för jämställdhet

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men nu går utvecklingen på flera områden åt fel håll.

Moderaterna måste ta täten för att stoppa den negativa utvecklingen, men det förutsätter att vi kommer till bukt med de jämställdhetsutmaningar som finns inom partiet.

När andra partier står förblindande av elitistiska föreställningar om kvotering till bolagsstyrelser och genusvetenskapliga jämställdhetsmyndigheter, ska Moderaterna vara en röst för alla kvinnor utan jobb, som utsätts för hedersförtryck och känner sig otrygga när de rör sig ute i samhället.

Moderaterna har länge drivit en politik som sätter arbete före bidrag och driver regeringen framför sig vad gäller skärpta straff för våldsbrott och fler poliser. Samtidigt finns fog för självkritik. Moderaterna har inte varit en tillräckligt relevant röst för kvinnor som lever i ofrihet, vilket bekräftas av det återkommande könsgapet i väljarstöd.

Därför har Moderatkvinnorna tagit fram ett bokslut över jämställdheten inom Moderaterna. Vår genomgång av samtliga delar av Moderaternas valresultat, interna och externa organisation visar att vi har en resa kvar innan Moderaterna som parti är jämställt. Exempelvis visar kartläggningen att bara 37 procent av Moderaternas medlemmar är kvinnor, och bland nytillkomna medlemmar i år är inte ens en tredjedel kvinnor.

Här i Västernorrlands län är andelen kvinnor 36 procent.

Sveriges kvinnor behöver en stark röst för ett fritt och jämställt Sverige. Moderaterna ska vara den rösten.

Josefin Malmqvist, ordförande Moderatkvinnorna

Viktoria Jansson, ordförande Moderatkvinnorna Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel