Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så kan tomrummet efter Sara Danius fyllas – Bertil Lindström föreslår en värdig efterträdare i akademien

Sara Danius fortsätter att vara en tillgång för svensk kultur. För egen del hade jag gärna återsett henne som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

Nu blev det inte så. Dessutom har hon också lämnat sin stol.

Visst har det funnits en del kontroversiella inslag i Danii göranden och låtanden. Till stor del handlar det om nedersidan av det mynt som uppåt visar intellektuell förmåga, idérikedom, kunskaper och förmågan att hävda principen om oväld.

Det finns nog några svenskar eller finländare, som har egenskaper i närheten av vad som skulle vara bra för akademien. År 2014 stiftade jag läsarbekantskap med Agneta Rahikainen. Hon hade nyligen publicerat en bok, som byggde på hennes doktorsavhandling. Boken handlar om Edith Södergran och heter "Kampen om Edith - Biografi och myt" (Atlantis). Även om boken medgav ett läsflyt, som doktorsavhandlingar sällan bjuder på, hade den genomgående höga akademiska kvaliteter. (Sammanfattningen på engelska eller dylikt fanns i avhandlingen.) Det kan nämnas att Rahikainen som doktorand hade haft Ebba Witt Brattström som handledare och mentor.

Sedan jag lämnat mina uppgifter som lärare vid akademiskt lärosäte tog jag paus, vad gäller att läsa akademiska alster lika noggrant som tidigare – till exempel läsa och granska texter i noter. Läsningen av boken om Edith Södergran levererade så stora belöningar till mig som noggrann läsare, att jag också läste och begrundade noterna. På det här sättet blev jag inte bara ordentligt bekant med diktaren utan också i hög grad med hennes samtid och hennes senare skildrare/kommenterare – inklusive litteraturforskare som Gunnar Tideström och Olof Enckell.

Särskilt Tideström och Enckell har haft högt anseende som Södergran-forskare. Deras slutsatser gällde under lång tid – rentav ända fram till cirka år 2010 – som sanning. Rahikainen lyckas här presentera både fakta och analyser, som kraftigt reducerar de tidigare forskningsinsatserna som auktoritativa källor.

För några veckor sedan såg jag på Agneta Rahikainen som någon som kunde få ”stå på tillväxt” inför inval i Svenska Akademien. Numera – när Sara Danius har lämnat akademien – kan jag tänka mig att öka brådskan!

Bertil Lindström, Sundsvall

Läs mer debatt av Bertil Lindström: Begränsa narcissismen i medierna