Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Så kan Västernorrlands kommuner hjälpa fler att hålla nyårslöftet

”Börja träna mer” som nyårslöfte, visst har man hört den förut? En färsk Sifoundersökning visar att fyra av tio svenskar haft just det som nyårslöfte. Träning är en viktig del i att förbättra både folkhälsan och den sociala gemenskapen, och kommunerna har en viktig roll i att ge möjligheter till det. Därför har vi tagit fram tre nyårslöften till Västernorrlands kommunala beslutsfattare för att främja folkhälsan.

I en färsk Sifoundersökning svarar nästan fyra av tio svenskar, 37 procent, att de någon gång har haft som nyårslöfte att de ska börja träna mer. När det nya året kommer letar många efter en motionsform som kan passa, men ganska snabbt inser man att alternativen är få, att det knappt finns några lediga träningstider och att det som erbjuds snabbt blir fullbokat. Plötsligt är det inte lika lätt att infria det där nyårslöftet.

Vi representerar innebandyrörelsen och erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om – hela idrottsrörelsen förenas av att vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler som idrottar, desto bättre för både folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Därför har vi på Svenska Innebandyförbundet tagit fram tre förslag på nyårslöften för Västernorrlands kommuner. Lova att:

■ Prata mer med era föreningar: De lokala föreningarna har kunskapen om vilket stöd som har störst effekt. Ska det exempelvis byggas nya idrottshallar och bollplaner eller ska en idrotts- och motionssamordnare anställas?

■ Se med egna ögon: Besök de slitna anläggningarna som behöver renoveras eller ersättas. Se konsekvenserna av att varken vuxna eller barn får rätt förutsättningar för motion.

■ Fatta beslut: När ni gjort det behöver ni snabbt fatta tydliga och långsiktiga beslut. Ska ni renovera, anställa, bygga nytt eller något helt annat?

Vi vet att många kommuner står inför tuffare ekonomiska tider, men en satsning på folkhälsan kommer att betala sig många gånger om. Vi uppmanar därför Västernorrlands kommunala beslutsfattare att hjälpa era invånare att hålla sina nyårslöften om att träna mer. Genom att få fler att träna bidrar ni till glädje, gemenskap och bättre hälsa både för individen och för hela Västernorrland.

Märit Bergendahl, ordförande för Svenska Innebandyförbundet

Tomas Lindberg, ordförande för Västernorrlands Innebandyförbund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel