Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Samhället kan dra lärdom av coronakrisen i framtidens miljöfrågor

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Lördag 4 april gick jag och min sambo på bröllop i Stockholm och på konsert på en rockklubb i Göteborg. Det hände på riktigt på de platserna den dagen. Men vi var förstås inte där fysiskt, vi var hemma i Sundsvall och på plats via dator.

Lördagen fick mig att känna som att min vardag plötsligt hade gjort ett hopp in i framtiden. Speciellt att få se min barndomsvän och hennes man gifta sig via direktvideo framför vänner och familj som på grund av smittorisken inte kunde vara på plats. Vi klappade händerna här hemma då bruden och brudgummen fick kyssa varandra, och vi myste i soffan när de hade rabblat namn och mellannamn färdigt och sagt det där lilla men avgörande ordet "Ja". 

Coronakrisen är skrämmande och hemsk. Men vi som samhälle kommer att komma igenom den. Och med den vetskapen finns det anledning att fråga oss "Var vill vi vara då?".

Inom vården och beredskapen finns tydliga tillkortakommanden vilka länge har varit kända men nu har blivit en fråga om liv och död. Vår strategi för bland annat lagerhållning, personal och vårdplatser kommer att, och måste, förändras efter denna kris.

Men hur blir det med den andra stora och pågående globala krisen – världens uppvärmning? Den som i vintras lamslog Australien, och före det Kalifornien, med bränder, och även nådde vårt egna brandhärjade Sverige under 2014 och 2018. Krisen som ger oss i Norden torka och bristande grundvatten i stora delar av landet, redan nu vid bara en grads uppvärmning jämfört förindustriell tid.

Min förhoppning är att vi skall fortsätta att göra stora hopp in i framtiden också när vi kommer ur coronakrisen. Och att det skall kännas att vi gör det av omtanke och i proportion till det pågående riskläget världen och i utsträckning vi i Sundsvall befinner oss i.

För det som klimatforskare som till exempel Johan Rockström säger nu, är att tekniken som behövs för att styra bort från de värsta scenarierna för jordens uppvärmning redan finns. Det som krävs är att vi som samhällen och våra politiska företrädare förstår riskerna med jordens snabba uppvärmning och ser till att svara med handling och politik på ett sätt som undviker dem. Nu.

Förstå mig rätt, jag menar inte att jag vill att vi i framtiden alltid skall gå på bröllop i mjukisbyxor hemma i soffan och undvika att träffas och uppleva saker tillsammans. Det jag efterfrågar är att vi som samhälle hämtar lärdom, tillit och kanske till och med inspiration ur de anpassningar och förändringar vi nu gör.

Josefin Johansson, Miljöpartiet Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel