Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sänkt avgift på Sundsvallsbron ger större intäkter och bättre stadsmiljö

Sedan Sundsvallsbrons invigning har det vuxit fram två grupper: De som åker över bron och de som bestämt att inte göra det.

Den senare gruppen har huvudsakligen en sak som retar dem, så till den grad att de vägrar ta den vägen – trots att det innebär att hamna i kö i Sundsvalls centrum och därmed förlora tid, bruka mer bränsle, och bli allmän sur – och den saken är: priset.

Ursprungligen skulle passage över bron inte kosta någonting, enligt vad som lovades. Men jag tror att många ändå skulle välja bron om man såg ett värde i det.

Att köra över bron kostar nu nio kronor, och jag tror att den summan har passerat en psykologisk gräns, vilket gör att många väljer bort bron. Det i sin tur ger motsatt effekt till varför bron över huvud taget upprättades, nämligen att förbättra miljön i Sundsvalls centrum.

Men vad skulle hända om ett passage över bron skulle kosta en krona, eller till och med fem kronor? Jag tror att fler skulle välja bron.

Men intäkterna som behövs för att betala av den enorma investeringen, som brobygget faktiskt innebar? Blir de lägre vid en reell sänkning av broavgiften?

Att sänka priset att åka över bron ger troligen större intäkter eftersom fler åker över bron. Samtidigt får man effekten att färre bilar spyr ut avgaser mitt i staden.

"Bil(ly) Broman"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel