Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Satsa på jordbruksbudgeten för att säkra svensk livsmedelsproduktion

Förhandlingarna om hur EU:s jordbrukspolitik ska utformas för nästa sjuårsperiod avslutades nyligen. För alla oss som bedriver någon form av livsmedelsproduktion påverkar detta våra förutsättningar och är ibland helt avgörande för vissa verksamheter. För dig som konsument innebär den EU-gemensamma jordbrukspolitiken en försäkran om att det ska finnas tillräckligt med mat och till en rimlig kostnad i alla ingående medlemsstater.

Men den påverkar inte bara oss, den påverkar också Västernorrland och Sverige, alla oss som bor och lever här. Det handlar inte bara om jordbruk, det handlar om arbetstillfällen, ekonomi, konkurrenskraft, krisberedskap, sund mat, förnybar råvara och energi.

När Sverige förhandlade till sig en lägre medlemsavgift till EU tackade man samtidigt nej till vissa gemensamma ersättningar. Något som medför att det behövs en större medfinansiering från den svenska budgeten för att ge Sveriges livsmedelsproducenter samma villkor som bönder har i övriga Europa, och säkerställa att vi har kvar konkurrenskraftig livsmedelsproduktion här i landet.

Vi har lägst försörjningstrygghet i hela EU, där varannan tugga vi äter är importerad. Billigare importerad mat har också sitt pris, i ökad miljö- och klimatpåverkan och människors arbetsvillkor. Importerad mat ger heller inga öppna landskap, en levande landsbygd eller biologisk mångfald i Sverige.

Genom att vi producerar maten i närområdet på ett miljömässigt hållbart sätt, med minimala transportutsläpp och med omsorg om arbetskraften, tar vi ansvar för vår egen mat med en trygg, säker och spårbar produktion i alla led.

År 2050 beräknas antalet människor som dör till följd av antibiotikaresistens vara 10 miljoner. Det är inget som svensk djurhållning bidrar till, vi har sedan många år lägst antibiotikaanvändning i EU. Användningen av kemiska bekämpningsmedel ser likadan ut, vi använder minst i hela EU. Lägg därtill att vi har en av världens strängaste djurskyddslagar och därigenom en hög djurvälfärd.

Ska vi öka livsmedelsproduktionen i landet, för världen, så varför inte göra det här hos oss – där vi har gott om plats, vatten och ljusa sommarnätter.

Jordbruksverkets analys över täckningsgraden för svenskt lantbruk visar på en underfinansiering. Ska vi lyckas bevara men även öka vår produktion så behövs tillskott i jordbruksbudgeten. Vi vill se politiken satsa på jordbruksbudgeten för att infria löftet i livsmedelsstrategin som togs i riksdagen 2017. Det skulle vara ett kvitto på att politiken följer demokratiskt tagna beslut.

Med en tillräcklig nationell medfinansiering kan vi behålla och utveckla den västernorrländska och svenska matproduktionen. Se det som en investering för framtiden. Levande jordbruksföretag och en stark grön näring bygger ett hållbart samhälle – något att vara stolta över!

Rolf Johansson, styrelseledamot LRF Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel