Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Satsa på kommunala skolor för att vända den onda budgetspiralen – då säkras barnens och Sundsvalls framtid

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Sundsvalls kommun har problem med balansen i skolbudgeten och har därför bestämt att lägga ner ännu en liten skola – Allsta skola. Kommunen räknar med att spara fem miljoner kr. Det sticker i ögonen då man samtidigt satsar friskt på nya infrastrukturprojekt för flera hundra miljoner. Är barnen värda så lite?

Ett av grundproblemen är att fler och fler föräldrar väljer friskolor och när barnen lämnar den kommunala skolan uppstår tomma stolar. Dyra tomma stolar för kommunen måste ändå betala för barnen på friskolan. Genom att minska utgifterna för den kommunala skolan minskar man även ersättningen till friskolorna. Men när de kommunala skolorna blir färre, större och mindre attraktiva ökar tillströmningen till friskolorna. Det blir en enda ond budgetspiral för kommunen.

För kommunen handlar det om pengar. Att lägga ner mindre skolor har varit en trend i hela landet som Sundsvall bestämt sig för att haka på. Man förlitar sig på ofullständiga utredningar utan att fundera på det faktiska värdet av skolorna och en trygg skolgång för barnen. Man har tagit en siffra och bestämt att barnen och skolorna inte får kosta mera. Utan att titta på helheten. Skolnedläggning i en by kan vara förödande och leda till avfolkning.

Men vad innebär en centralisering av skolor? Har kommunen verkligen förstått det? I dessa pandemitider? Med dagens klimatproblem och den ökande psykiska ohälsan? Att lägga ner små skolor är dessutom inte lönsamt. Det ger en kortsiktig besparing. Inget mer. Budgetspiralen kommer att fortsätta. Varför kan man inte titta på helheten och långsiktigt?

Varför inte vända på den onda budgetspiralen genom att satsa på de kommunala skolorna istället? Locka tillbaka eleverna från friskolorna och behåll dem med små, lugna och trygga skolor. Detta är en trend i länder som USA och Tyskland. Där har man sett den verkliga nyttan med byskolor. Varför inte hoppa på den trenden istället och skapa ett verkligt attraktivt Sundsvall med kraft att locka fler invånare till kommunen. Arbete, bostäder och små skolor i stadsmiljö och på landet. Vilken succé det skulle bli!

Ett av kommunens huvudargument till nedläggningen av Allsta skola är sviktande elevunderlag. Det är en grov missuppfattning då det finns många barn i området. Förskolan i Klingsta är full och ett tiotal barn står på kö. I början på året flyttade man över de äldsta förskolebarnen till Allsta skola för att frigöra platser. En skolnedläggning medför att inga nya förskolebarn kan börja förrän nästa höst. Fler föräldrar får köra sina barn till andra förskolor. Vart är oklart för det är brist på förskoleplatser i hela kommunen. Genom att låta Allsta skola var kvar kan man samordna med förskolan och lösa ett problem till.

Snälla styrande kommunpolitiker, lägg inte ner vår skola! Satsa på den istället. Allsta är ett expansivt område och en skola lockar ännu fler barnfamiljer. Tänk långsiktigt och hållbart!

Eva Olsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel