Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Satsa på skolan och vården – avgörande för Sundsvalls framtid

Vi kunde läsa i ST nyligen om Region Västernorrland dystra ekonomiska prognos. Inte heller ser det ut att ljusna framöver då SCB:s prognos förutspår att Västernorrland är en av två regioner i Sverige där befolkningen i arbetsför ålder inte kommer öka. Motiverar det ytterligare besparingar i en redan hårt ansatt sjukvård? Hur ska någon våga flytta hit om inte vården fungerar?

Satsa på vården istället! Värna om vårdpersonalens arbetsmiljö. Behandla dem rättvist så de trivs och vill fortsätta. Jag vet flera exempel där stafettpersonal anlitas och får mer betalt för mindre ansvar. Varför ska vi ha dyr stafettpersonal över huvud taget?

Gör Region Västernorrland till en attraktiv arbetsgivare. Använd stafettpengarna till att anställa ordinarie personal och värna om den befintliga. Ge dem skäliga löner och goda arbetsvillkor, behandla dem rättvist. Detta ger säkert ringar på vattnet och får fler att vilja ha Region Västernorrland som arbetsgivare. Om ingen anlitar stafettpersonal kommer den marknaden dit våra skattepengar blöder ner i privata aktörers fickor inte behövas längre.

Även kommunerna i regionen behöver satsa på en god utbildning. Vem vill flytta till en kommun där det inte satsas på barnens utbildning? Där besparingarna avlöser varandra? Där skolan inte får en rimlig budget? Vad hände egentligen med Sundsvalls kommuns satsning ”Sveriges bästa skola 2021”? Genom att satsa mer på skolan och se till att alla barn får tillgång till en god utbildning skulle också kommunerna spara pengar på sikt.

Många far illa och får inte rätt förutsättningar, särskilt barn i behov av särskilt stöd. Om man hela tiden får misslyckas och inte duger som man är finns det en stor risk att man drabbas av psykisk ohälsa. Tyvärr är dessa personer också ofta måltavlor för att utnyttjas av kriminella i drogsammanhang. I slutändan blir detta ett misslyckande för hela samhället, och en stor utgift för socialnämnden. Satsa på skolan istället! Ge lärare från förskolan till gymnasiet goda förutsättningar att utöva sina yrken med stolthet. Håll nere elevantalet i klasser och barngrupper så lärarna får känna att de hinner ge varje enskilt barn det de behöver varje dag. Gör kommunens förskolor och skolor till attraktiva arbetsplatser där utbildad personal vill stanna i yrket.

Sveriges bästa skola och sjukvård, tror ni fortfarande att vi skulle ha problem med inflyttningen? Våga satsa, det kommer löna sig i långa loppet!

Självklart behövs också fler arbetstillfällen och fler företagsetableringar för att vi ska växa. Men vi behöver också vara en attraktiv plats att leva på. Barnen ska ha tillgång till god utbildning, och det ska finnas tillgång till god vård när det behövs.

Och till sist ett medskick till vissa medborgare i Gnällsvall. Så fort det satsas på något eller händer något nytt i stan gnälls det och klagas på både ledarsidor och i kommentarer. Uppskatta att det satsas på vår stad istället!

Sundsvallsbo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel