Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Satsa pengarna på mitträcke västerut från Blåberget och skippa ny E14-dragning genom Sundsvall

Artikel 78 av 79
Framtida läget för E14 i Sundsvall
Visa alla artiklar

Den politiska majoriteten i Sundsvall vill bygga en ny sträckning för E14 mellan Bosvedjan och Birsta för att minska miljöstörningarna på Bergsgatan (debattartikel i ST 26 februari).

Det är en vällovlig ambition. Men man kan undra om majoriteten har läst (och förstått!) Trafikverkets utredning. Trafikverket visar nämligen att inget av de redovisade alternativen kommer att minska trafikmängden på Bergsgatan mer än ytterst marginellt. Även orsakerna till detta redovisas. Dels är den trafik som färdas i relationen E4 söder–E14 väster obetydlig, 800 fordon per dygn.

Den absoluta huvuddelen av trafiken på E14 har målpunkter i centrala Sundsvall och har ingen nytta av sträckningar utanför centrum. Dels ger samtliga nordliga alternativ längre körsträckor och längre restider, förutom en broavgift på nio kronor. Så inte ens de 800 genomfartsbilisterna på Bergsgatan kommer att välja ett alternativ norr om centrum.

Att korta restiderna för trafikanterna på E14 kan vara viktigt. Trafikverkets planer på att sänka hastigheten från dagens 100 km/h till 80 km/h har väckt protester i Ånge och andra orter väster om Sundsvall.

Betydligt bättre än att bygga en ny sträckning för E14 genom Sundsvall vore därför att satsa pengarna på att bygga mitträcke västerut från Blåberget för att kunna behålla 100 km/h.

Björn Abelsson, Naturskyddsföreningen Sundsvall Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel