Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: SCA väljer bort hemmajobb och nedprioriterar personalens säkerhet – SCA svarar direkt

Häromdagen fick fler regioner i Sverige skärpta coronaråd. Många sjukhus är hårt ansatta av smittspridningen och 60 procent fler vårdas på sjukhus än förra veckan.

Den nuvarande bedömningen är att de budgetpåverkande åtgärderna för år 2020, till följd av covid-19, summerar till drygt 200 miljarder kronor. Dessutom finns ökade garantier för 250 miljarder kronor och likviditetsförstärkningar som kan uppgå till 335 miljarder kronor.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19, med mera (HSLF-FS 2020:12) förkunnar att:

"Alla verksamheter i Sverige såsom statliga myndigheter, företag, kommuner, kommunala verksamheter, regioner, föreningar och religiösa samfund ska utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19” (paragraf 1). Detta innefattar bland annat att "arbetsgivare ska se till att personal, om det är möjligt, arbetar hemifrån" (HSLF-FS 2020:31).

Regionens största arbetsgivare, SCA, väljer att frångå Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar istället personalen att vara på jobbet om man är frisk. Förutom att nedprioritera sin egen personals säkerhet verkar man strunta i belastningen som viruset innebär på samhälle och övriga invånare.

Orsaken sägs vara orättvisan i att alla inte kan arbeta hemifrån, men skulle inte arbetsmiljön för dessa personer förbättras om de som kan arbeta hemifrån också gör det?

Med galopperande smittspridning och ökande dödstal vore det önskvärt att SCA istället accepterade regeringens och folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Orolig

SVAR DIREKT:

Under hela coronapandemin har SCA haft som prioritet att skydda riskgrupper, hindra smittspridning och att kunna upprätthålla verksamheten på ett säkert sätt. Vi har vidtagit de åtgärder som vi har bedömt viktigast för detta. Vi har dragit ned resor, möten och besök till vad som är absolut nödvändigt för verksamhet och affärer. Vi har arrangerat våra arbetsplatser för att möjliggöra distansering och god hygien.

Så vitt vi kan bedöma så har de här åtgärderna varit framgångsrika. Under våren och sommaren hade vi lägre sjukfrånvaro än normalt och endast en handfull konstaterade coronafall.

Vi genomförde tre omfattande underhållsstopp i Umeå, Piteå och Timrå med omsorgsfulla åtgärder för att förhindra smittspridning, vilket vi lyckades väl med.

Nu ökar smittspridningen i Norrland och i Norr- och Västerbotten har mer omfattande regionala rekommendationer införts. Vi kompletterar där de insatser vi redan gjort med redan förberedda planer för hemarbete på ett genomtänkt och uthålligt sätt. Vi är beredda med motsvarande planer i Västernorrland och Jämtland om situationen där förvärras och nya rekommendationer kommer för även dessa regioner.

Samtidigt har vi många medarbetare som inte kan arbeta hemifrån, i kontrollrum, i transportverksamhet och på andra platser. Vi har hela tiden försökt säkra så trygga arbetsförhållanden för dessa medarbetare som möjligt med minimalt med kontakter med andra grupper, gott om utrymme på arbetsplatsen, goda rutiner för lunch, rörelser på industriplatserna och så vidare.

Vi ser hela tiden över vad vi gör och kan göra för skydda våra medarbetare, samhället omkring oss och att samtidigt upprätthålla en säker verksamhet som genererar de resurser som samhället behöver för att ta oss igenom denna kris.

Björn Lyngfelt, SCA

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel