Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Scenkonst Västernorrland: Kulturskolan – en avgörande kugge i ett livsviktigt ekosystem

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

Ett ekosystem. Det är så vi hänger ihop. Såväl Sundsvalls Kulturskola som fria kulturaktörer och konstnärer, och vi som länets professionella institution. I ett ekosystem där vi både samverkar och påverkar varandra.

Sundsvalls Kulturskola är tillsammans med länets andra kulturskolor en viktig kugge i detta system. De ser till att alla skolelever i Sundsvalls kommun får ta del av mångfald och kvalitet när det gäller olika konstupplevelser. För Scenkonst Västernorrland, som har ett långtgående uppdrag att nå barn och unga i Västernorrland, är det nödvändigt att en sådan funktion fungerar. Kulturskolan är en av våra närmaste samarbetspartners och att skära i deras verksamhet så drastiskt vore förödande ur flera perspektiv.

Det är lätt att peka på Kulturskolans roll i form av att skapa professionell återväxt och självklart är det viktigt för Sverige att ha rekryteringsunderlag i framtiden. Men rollen är mycket viktigare än så - för kultur gör barn smartare! Forskning visar att kulturaktiviteter, oavsett om man är publik eller utövar själv, stimulerar inlärning och ökar prestationsförmågan. Framförallt hos barn, men även hos vuxna. Det handlar bland annat om språkutveckling, frigörelse av kreativt tänkande och utvecklad rumsuppfattning. Färdigheter som i sin tur är viktiga resurser när dagens barn så småningom ska ta sig an samhällets utveckling och framtida problemlösning. Kultur och konst är jästen i degen, inte grädden på moset. Konsten behövs för att utveckla alla individer – så väl stora som små. Dess roll för ett rikt samhälle borde ha en självklar plats idag. 

”Tillsammans släpper vi skaparkraften fri och bygger ett hållbart Sundsvall med plats för alla.” Det är en utmärkt vision som sundsvallspolitikerna formulerat. Men förslaget om att skära bort en tredjedel av kulturskolan går stick i stäv med denna vision. Menar Sundsvall allvar med visionen borde vi istället diskutera hur kulturskolan kan utvecklas, hur Sundsvall kan få ett nytt konserthus och hur ett levande teaterkvarter kan vara öppet för medborgarna alla dagar i veckan. Naturligtvis är den ekonomiska situationen för Sundsvalls kommun ytterst ansträngd, men vi behöver samtidigt se bortom en period med ekonomiska nedskärningar. Precis som vi med framtidstro måste se bortom den pandemi som påverkar hela världen just nu. Ska vi nå FN:s klimatmål för 2030 måste vårt sätt att leva ändras drastiskt. Många talar om att coronakrisen bara är en förövning för hur vi alla kommer att behöva bidra i det stora globala ekosystemet.

Vi menar därför att utbudet av just den lokala och regionala kulturen och konsten kommer att spela en ännu viktigare roll för människan och samhället i framtiden. Och då blir hela ekosystemet för konst och kultur ytterst viktigt. I det hållbara Sundsvall med plats för alla som vi ser framför oss krävs en mångfald av idéer, kreativitet och kompetenser som vi idag inte ens kan föreställa oss. Därför behöver kulturskolans roll stärkas – inte tvärtom.

Scenkonst Västernorrland

Mikael Flodström, vd

Kristoffer Berglund, teaterchef

Martin Forsberg, danschef

Elisabet Ljungar, musikchef 

Marie Nilsson, filmchef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel