Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: SD-väljare – låt dig inte luras när du ska rösta nästa gång

Röstade du på Sverigedemokraterna och ville värna om Sollefteå sjukhus, akutkirurgi och BB?

Tyvärr, du blev lurad och förd bakom ljuset. Det var också en av huvudanledningarna till att jag valde att lämna SD och gå över till Sjukvårdspartiet.

Sverigedemokraterna har tillsammans med Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna konsekvent röstat ned alla förslag från oppositionen gällande återöppnande av Sollefteå sjukhus med BB och akutkirurgi. Man kan konstatera att Region Västernorrland i praktiken har en politisk majoritet bestående av S+M+L+SD.

Under valrörelsen 2018 lovade SD:s två främsta företrädare, Mats Hellhoff och Marianne Larsson, vitt och brett i annonser, radioreklam och i Mittmedias Y-podd att BB i Sollefteå skulle återöppnas och Sollefteå sjukhus skulle finnas kvar. Men verkligheten är något helt annat.

På regionfullmäktige i februari röstade SD:s ledamöter Lennart Bergström, Fredrik Bernblom, Mats Hellhoff, Annelie Henriksson, Marianne Larsson, Erik Thunefors och Sven-Ingemar Vernersson emot att en motion om att återöppna akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus skulle återremitteras på grund av bristande och felaktigt underlag. Motionen blev dock återremitterad tack vare Sjukvårdspartiet och övriga oppositionen.

På regionstyrelsen 17 april röstade Hellhoff avslag tillsammans med S+M+L till att återremittera motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden och han röstade också avslag till motionen. Precis som han gjorde i styrelsen 17 december. På regionfullmäktige 17 juni röstade SD avslag till motionen igen.

Men att säga en sak till väljarna och göra en annan sak i praktiken är inget nytt för SD i regionen. Under 2014 gick SD till val med förslaget att lägga ned Sollefteå sjukhus. Till Allehanda sa Hellhoff ”Genom att till exempel lägga ned Sollefteå sjukhus så kan vi frigöra resurser till att stärka vårdkvalitén i hela länet.” (3/5 -14). I SD:s budgetförslag 2017–2019 (sidan 8) skrev man att man ville lägga ned Sollefteå sjukhus och bara ha två sjukhus i länet.

Före valet 2018 påstod SD på Facebook att media ljugit om att de var emot Sollefteå och hänvisade till olika protokoll hur de hade röstat. Men de utelämnade informationen att SD:s dåvarande ledamot i HSN, Sara Seppälä (nu riksdagsman för SD) avstod att rösta i BB-frågan. Detta innebar att ordföranden kunde nyttja sin utslagsröst och gav Socialdemokraterna och Miljöpartiet en majoritet att lägga ned BB i Sollefteå.

Det stämmer att SD ändrade åsikt efter 2016 och i det valprogram för 2018–2022 som antogs i demokratisk ordning av de 50 deltagarna på SD:s valkonferens var man för BB. SD har också i sitt budgetförslag för 2020–2022 föreslagit ett återöppnande av BB. Men detta är inget annat än dimridåer för att du ska rösta på SD igen 2022.

Kom ihåg att när du går till valet 2022 så röstar du i tre olika val – riksdag, region och kommun. Du behöver inte rösta på samma parti i alla tre valen. Låt dig inte luras en gång till.

Sven-Erik Ragnarsson, ledamot i regionfullmäktige, invald för SD men nu sjukvårdspartist

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel