Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Se åter över sparpaketet – kanske Nacksta hälsocentral kan göras till filial

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Den 28 september kunde vi läsa att det finns ett sparförslag för att få bukt med regionens ekonomi.

Förslaget innebär i korthet att några hälsocentraler blir filialer och att den i Nacksta läggs ner helt. Det fria vårdvalet, med ett listningssystem som bygger på att patienterna ses som ”kunder”, skapar osunda incitament hos såväl vårdgivare som vårdtagare – privata vårdcentraler utarmar samtidigt de offentligt drivna hälsocentralerna, vilket Nacksta-exemplet tydligt visar.

För någon vecka sedan arrangerade Socialdemokraterna Nacksta ett öppet möte i temat, som lockade drygt 60 personer. Vi fick då till oss att sparpaketet endast är ett tjänstemannaförslag, där regionen sedermera ska ta ställning. Under det välbesökta mötet framkom det att det finns en stark opinion för att behålla hälsocentralen i nuvarande skick. Nacksta är ett invandrartätt område med stora socioekonomiska utmaningar. Förutom att hälsocentralen fyller en viktig integrationspolitisk funktion bidrar den även till ökad trygghet.

I Nacksta bor även ett stort antal äldre som behöver lättillgänglig sjukvård. Det är inte rimligt att äldre människor, varav somliga har svårt att gå, ska behöva ta sig till sjukhuset för mindre omfattande vård som skulle kunna tillgodoses på en hälsocentral, särskilt i de fall då regelbundna besök krävs.

Området är också väldigt viktigt för stadens studenter då många av dem bor i Nacksta-området. Om Sundsvall vill fortsätta utvecklas som studentstad är det viktigt att hitflyttade studenter, inte minst de internationella, har någonstans att vända sig om de blir sjuka eller skadar sig.

Dessutom planeras området att byggas ut, varför det är nödvändigt att det finns en bra nivå av samhällsservice i Nacksta med omnejd. Vi är fullt medvetna om att regionen står inför gigantiska ekonomiska utmaningar, där flera tuffa beslut kommer att fattas. Samtidigt tror vi att en nedläggning av hälsocentralen kan komma att kosta mer än det smakar utifrån en längre horisont, bland annat genom ökad otrygghet och överbelastning av övriga hälsocentraler i grannområden.

Med hänsyn till detta vädjar vi till våra regionpolitiker att se över sparpaketet på nytt. Varför inte titta på möjligheterna att göra Nacksta hälsocentral till en filial? Samtidigt vill vi uppmana allmänheten att komma på medborgardialogen med ansvariga regionpolitiker och tjänstemän den 21 oktober.

Jan Lahti, ordförande Socialdemokraterna Nacksta

Johan Nilsson Alsterbåge, ordförande S-studenter Medelpad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel