Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Seniorkortet – guldkant för seniorerna

Nästa år tänker kommunen höja kostnaden för seniorkortet med 75 procent! Seniorerna får då betala 175 kronor för sitt månadskort för att åka buss i kommunen, mot i dag 100 kronor. Samtidigt vill kommunens företrädare att fler ska åka buss, dock inte nu under rådande corona-omständigheter.

De här två målsättningarna står, som vi ser det, i motsats till varandra.

Seniorkortet infördes 2012. Tanken med kortet var att göra resandet enklare för kommunens seniorer och ge de årsrika en liten guldkant.

Merparten av seniorernas resor görs på för- och eftermiddagar, under lågtrafiktider, det vill säga inte i den så kallade rusningstrafiken när många är på väg till arbetet/skolan. Det är kvinnorna som står för de flesta resorna.

I motsats till kommunens företrädare ser vi därför seniorernas busskort som en merintäkt när fler väljer att ta bussen. Seniorerna utnyttjar sitt kort i huvudsak vid fyra tillfällen – för att ta sig till hälsocentralen/sjukhuset, för att handla i stan eller i Birsta, för att träffa vänner och bekanta/barn och barnbarn eller för att delta i olika föreningsaktiviteter.

Vi uppmanar därför kommunens företrädare, höj inte priset på seniorernas månadskort. Alltså – låt istället de årsrika få behålla sin guldkant!

Stefan Aronson och Christer Tarberg, medlemmar i PRO City

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel