Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Självklart finns det ideologiska skillnader mellan partierna i socialnämnden – men det är okej att vara överens ibland

Replik på insändaren "Nej, vi i Sundsvalls socialnämnd är inte eniga".

Catrin Eliasson (L) betonar i sin artikel allt vi är oense om när det gäller socialnämnden. Det är självklart att det finns ideologiska skillnader mellan våra partier, det är därför vi är två olika partier.

Vi vill till exempel inte avveckla den kommunala personliga assistansen. Vi tycker det ska finnas en valfrihet att kunna välja det offentliga och vi vill främja heltidsanställningar, något som kommunen erbjuder, men privata utförare gör i betydligt lägre omfattning.

Från den politiska majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, har vi enats om att behålla privata alternativ inom hemtjänsten. En enig nämnd har dessutom beslutat att utreda möjligheten att använda oss av LOV istället för LOU inom externa placeringar, både när det gäller barn, vuxna och inom LSS. Detta för att få en bättre kostnadskontroll.

Vi är inte överens om allt, men de sju punkter som nämnden fattade beslut om när det gäller handlingsplanen för en ekonomi i balans var alla partier överens om. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna föreslog en till punkt, som handlade om att utreda införande av LOV inom alla verksamhetsområden sade vi i majoriteten nej till.

Jag hoppas på fortsatt bra diskussioner med oppositionen om hur vi kan utveckla välfärden och samtidigt nå ekonomisk balans.  

Socialdemokraterna sa i valrörelsen att vi, varje gång det finns ekonomiskt utrymme, kommer att prioritera välfärden. Det har vi gjort de senaste åren, och det kommer vi fortsätta att göra.

Niklas Säwén (S), ordförande socialnämnden Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel