Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: "Sju platser i Sundsvall kan få nya skolor" blev "Fem platser i Sundsvall kan få sina skolor nedlagda"

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Sundsvall har skolbyggnader som behöver åtgärdas, det är ingen nyhet. För tre år sen presenterade den politiska majoriteten en lösning – flera av de mindre skolorna utanför centralort skulle ersättas med en typ av modellskola för 100–200 elever från förskoleklass till årskurs 6.

Tjänstemannaorganisationen fick i uppdrag att utreda detta. Inom 4–5 år skulle allt vara byggt och klart, enligt dåvarande ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Vad hände sen?

På barn- och utbildningsnämndens möten verkar inte denna fråga ha varit uppe sedan december 2016. Nu står skolor inför nedläggningshot, bland andra Ankarsviks skola. Om nedläggning blir ett faktum här ska barnen transporteras till Vibackeskolan, kommunens prestigefyllda utbygge med tveksamt rykte.

En del av anledningen till att friskolor ökar är just skolor av Vibackeskolans storlek. Så även kommunens inriktningsbeslut att satsa på dessa större F–9-skolor.

Men, hör och häpna, det är inte attraktivt för föräldrar att placera sina barn i en skola med 800–900 elever. Trygghet och närhet till skolan är fortfarande en viktig faktor för både föräldrar, lärare och barn. Tro det eller ej.

Man anger ekonomiska skäl och målet bättre kvalitet i skolan som anledning till nedläggningsförslaget. Samtidigt har man i den nya utredningen inte presenterat en enda ekonomisk kalkyl. Man har slängt sig med siffran 30 miljoner kronor.

Den beräkningen vill vi medborgare se – den borde presenterats NU under dialogfasen.

Analysen av hur den ökade kvaliteten plötsligt ska dyka upp om man flyttar fungerande enheter till större dito, är osynlig den med. Däremot så bygger man, i Ankarsviks fall, sitt case på att man får hundra procents upptagning av elever till Vibackeskolan. "Det är vår bedömning" var svaret vi föräldrar fick under möte med ansvariga från Sundsvalls kommun nyligen. Det är inte vår bedömning här i Ankarsvik.

Hur har man kommit fram till nyckeltalet tio kvadratmeter per elev? "Det är vår bedömning."

Och minsta elevantal på 140 elever i en skola av typen F-6? "Det är vår bedömning, vi har inte några fakta gällande det."

Det är alltså inte underbyggt med fakta, vilket vi som medborgare borde kunna kräva. Eller är det amatörernas afton? Man tar heller inte hänsyn till nybyggnationer av ett trettiotal bostäder i Ankarsvik. Platsens attraktivitet hänger mycket ihop med tillgänglighet och närhet till kommunal service.

Känslan är att detta varit planerat sen flera år tillbaka. I fullmäktige togs till exempel för en tid sen formuleringarna i Sundsvalls kommuns reviderade "Mål och resursplan" bort, som löd: "Nedläggningar av befintliga skolor, inte minst på landsbygden, ska undvikas" samt "Att behålla närheten för de yngre åldrarna ska eftersträvas…"

Vi är många nu som vill ha svar från Sundsvalls politiker. Så vad säger våra folkvalda? Det är redan en förtroendefråga för oss väljare.

Barnfamilj i Ankarsvik

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel