Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sjukhusdirektören: Debatten präglas av en del missförstånd om vårdplatser – fel att lägga tonvikt på administration

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Den sjukhusbaserade specialistvården i Region Västernorrland är en högkvalitativ verksamhet som står sig väl i en nationell jämförelse. Men verkligheten är också att de ekonomiska underskotten har ökat under en lång rad av år, vilket leder till en allt sämre produktivitet. Så här kan det inte fortsätta.

Specialistvården har mot den här bakgrunden lagt en handlingsplan med förslag för att reducera sina kostnader. Förslagen har i flera artiklar kommenterats och kritiserats (ST 10/9, 19/9, 17/10, etcetera).

Vi vill här kort bemöta några av de huvudargument och ståndpunkter som framförts.

Först något om själva uppdraget: De kostnader som behöver reduceras fram till 2023 uppgår till närmare en halv miljard kronor. Mer specifikt omfattar uppdraget bara de samlade kostnader som uppstått utöver vår ordinarie budget. Vi har som chefer och medarbetare i en offentligt finansierad verksamhet inget annat val än att se till att lösa problemet. Det är ingen framkomlig väg att kritisera detta faktum. Frågan måste handla om hur det ska gå till, inte om det ska göras över huvud taget.

Debatten präglas av en del missförstånd kring vårdplatser. Delar av verksamheten vid sjukhusen – exempelvis i Sundsvall – bedrivs redan i dag med färre vårdplatser än budgeterat, vilket visar att det går att bedriva verksamhet på ett effektivare sätt.

En permanent förändring kommer bland annat leda till att berörda verksamheter får klara sig utan hyrpersonal. Det kräver andra arbetssätt och nya samarbeten internt och externt med kommunerna.

En annan kritikpunkt som återkommer gäller kostnaderna för administration och de besparingar som borde kunna uppnås där. Vi delar uppfattningen att alla verksamheter, även administration och service behöver bidra. Men att lägga tonvikten på andras ansvar – är både kontraproduktivt och felaktigt. Det är främst i specialistvården som de problematiska underskotten har uppstått.

Vi lyssnar noga på kritik som kommer från medarbetare och invånare. Många debattinlägg saknar dock i stort sett helt alternativ till kostnadsreduceringar. Det är ingen konst att säga nej, men desto svårare att hitta åtgärder som faktiskt löser problemet med så få negativa konsekvenser som möjligt.

Handlingsplanens förslag är ett försök att hitta åtgärder som ger verksamheten andrum att börja arbeta mer långsiktigt och strukturerat med att erbjuda en effektivare vård. Det finns ingen prestige när det kommer till enskilda förslag. Allt som finns är ett uppdrag som vi tillsammans måste utföra.

Lena Carlsson, sjukhusdirektör

Christine Bylander, biträdande sjukhusdirektör

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel